Αψηφώντας το καθεστώς της επιστράτευσης υπό το οποίο βρίσκονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τα 14 ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ, αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις διεκδικώντας να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο για τη ναυτιλία συγκεκριμένα άρθρα που θεωρούν ότι επιτείνουν το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο τους.

Πριν από την απόφαση να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις, σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΠΝΟ ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης κατέστησε σαφές ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει αλλαγές στο νέο φορολογικό καθεστώς για τους ναυτεργάτες. Παράλληλα τους επισήμανε ότι η «ακτοπλοΐα βρίσκεται στο κόκκινο» και αν δεν ληφθούν μέτρα υποστήριξής της τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο. Ο κ. Μουσουρούλης είχε συνάντηση χθες και με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, η οποία επισήμανε για άλλη μια φορά ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα που να μειώνουν αισθητά το κόστος των πλόων, οι επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ. Σύμφωνα με την ΠΝΟ, με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στις οργανικές θέσεις των πλοίων θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία των ναυτικών αντιδρά στο άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου –περίοδος όπου η επιβατηγός κίνηση είναι περιορισμένη –η οργανική σύνθεση του βοηθητικού και ξενοδοχειακού προσωπικού θα μειώνεται για τα πλοία που εκτελούν πλόες κάτω από 30 ναυτικά μίλια.