Στο διπλανό εδώλιο, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου και άλλοτε «δεξί χέρι» του δημάρχου Μιχάλης Λεμούσιας κουνούσε αποδοκιμαστικά το κεφάλι του, ακούγοντας τον εισαγγελέα να προτείνει επίσης την ενοχή του. Η αντίδραση του Λεμούσια μάλιστα προκάλεσε τη διακοπή της εισαγγελικής αγόρευσης και την παρέμβαση του συνηγόρου του, που φώναξε να μείνει ψύχραιμος.

Αποτιμώντας την τετράμηνη ακροαματική διαδικασία, ο εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Χαλντούπης ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας, για κατηγορίες που, εφόσον υιοθετηθούν τελικά από το δικαστήριο, επισύρουν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης, καθώς συνοδεύονται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο εισαγγελέας πρότεινε επίσης την ενοχή του πρώην ταμία του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη.

Στην κατάμεστη από φίλους και υποστηρικτές του πρώην δημάρχου αίθουσα το κλίμα ήταν χθες βαρύ. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε, όρθια στη μεγαλύτερη διάρκεια, η σύζυγος του Β. Παπαγεωργόπουλου Ελένη ενώ ο τελευταίος αποχώρησε για πρώτη φορά από τα δικαστήρια χωρίς να δηλώσει στα τηλεοπτικά συνεργεία ότι «τα ψέματα τελείωσαν».

Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ. Ο εισαγγελέας Βασίλης Χαλντούπης πρότεινε την ενοχή των Παπαγεωργόπουλου – Λεμούσια για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση ενώ για τον πρώην γενικό γραμματέα ζήτησε επιπλέον να κηρυχθεί ένοχος για απλή συνέργεια σε πλαστογραφία. Τεκμηριώνοντας την πρότασή του, ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης: «Το κρυφό σκηνικό αποκαλύφθηκε στις πραγματικές του διαστάσεις. Ο Λεμούσιας «χρωστούσε» στον Παπαγεωργόπουλο και ο πρώην δήμαρχος τον προέτρεψε να εκταμιεύσει χρήματα με νομιμοφανή τρόπο.

Ο Παπαγεωργόπουλος, φοβούμενος να κάνει παράνομη συναλλαγή, ενήργησε διά του γενικού γραμματέα» τόνισε ο εισαγγελέας. Και συνέχισε λέγοντας ότι ο Λεμούσιας ανέθεσε τη διάπραξη της υπεξαίρεσης στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον κεντρικό κατηγορούμενο στην υπόθεση και μοναδικό που ομολογεί τη συμμετοχή του. «Οσα ισχυρίζεται ο Σαξώνης για τις μετέπειτα κρυφές συναντήσεις που είχε με τον Λεμούσια και τα χρήματα που τού παρέδιδε σε σακούλες δεν είναι μυθεύματα, αντίθετα έχουν λογική αλληλουχία» επισήμανε ο εισαγγελέας.

Από την εισαγγελική αγόρευση προέκυψαν και τρεις ανατροπές. Ζητήθηκε νέα έρευνα εις βάρος των Παπαγεωργόπουλου – Λεμούσια για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος, καθώς και να ανασυρθούν από το αρχείο καταγγελίες εις βάρος του πρώην γενικού γραμματέα σχετικά με την απόκτηση ακινήτων, τα οποία ο ίδιος δικαιολογεί ως «δωρεές από φίλους». Επιπλέον, το ποσό της υπεξαίρεσης αποτιμήθηκε από τον εισαγγελέα τουλάχιστον στα 17,1 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή το ύψος των παραστατικών που ομολογεί ότι πλαστογράφησε ο Σαξώνης.

«ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ». Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο εισαγγελέας θεωρεί «βέβαιο ότι ανεχόταν να διαχειρίζεται το δημοτικό ταμείο ένας άνθρωπος της νύχτας σαν τον Σαξώνη, ενώ με δικές του αποφάσεις ο πρώην ταμίας δεν ελεγχόταν». Αναφερόμενος εξάλλου στον Παναγιώτη Σαξώνη, ο εισαγγελικός λειτουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούσε να δράσει επί τόσα χρόνια χωρίς άνωθεν εντολές». Εκτός των τριών βασικών κατηγορουμένων, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε επιπλέον να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας –για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση και ένας εξ αυτών επιπλέον για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, καθώς «είχαν περιορισμένες αρμοδιότητες και ούτε καν γνώσεις λογιστικής», όπως είπε. «Διατηρώ πολλές αμφιβολίες για τον Θεόδωρο Αθανάσαρο και τον Μιχάλη Ζορπίδη και ορισμένες για τον Αναστάσιο Γερογιάννη» σημείωσε και οι τρεις αιρετοί αποχώρησαν, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις μήνες, χαμογελαστοί από την αίθουσα. Ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των δέκα υπαλλήλων που κάθονται στις τελευταίες σειρές του εδωλίου. Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις συνηγόρων.