Τον έχουν χαρακτηρίσει και όχι τυχαία βετεράνο. Μετράει ήδη 27 χρόνια στην Τροχαία και όλα αυτά τα χρόνια τα έχει περάσει σε κομβικές διασταυρώσεις. Εχει ταυτισθεί όμως με τη διασταύρωση της Κηφισίας με την Εθνικής Αντιστάσεως. Οσοι περνούν από εκεί πηγαίνοντας στα βόρεια προάστια τον γνωρίζουν. Ακούραστος, ντόμπρος και ευγενέστατος, με το μουστάκι να είναι το δικό του «σήμα κατατεθέν». Ακόμη και στο μποτιλιάρισμα θα βρει τον τρόπο να χαιρετήσει έναν διερχόμενο οδηγό, να σφυρίξει, να ρυθμίσει την κίνηση και ταυτόχρονα να κάνει παρατήρηση στην ποδηλάτισσα για να περάσει με ασφάλεια τη διασταύρωση. Ο Νίκος Κωτσάκης, «ο τροχονόμος της Αγίας Βαρβάρας», είναι παιδί πολυμελούς αγροτικής οικογένειας. Ανέλαβε την ευθύνη της οικογένειάς του από τα 15. Εργάστηκε πολύ σκληρά στα χωράφια ώσπου να μπει στην Αστυνομία και να τοποθετηθεί στην Τροχαία.

«Ημουν σκαπανεύς του αγρού και τώρα είμαι σκαπανεύς της ασφάλτου» του αρέσει να λέει. Στηρίζει τη συμπεριφορά του στην άποψη: «Είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας και όχι εξουσιαστές. Ο τροχονόμος δεν έχει τίποτα με κανέναν. Δεν είμαστε τιμωροί. Ομως όταν εξαντλούμε όλα τα άλλα μέσα, πρέπει για τη δική τους ασφάλεια να δίνουμε και κλήσεις. Το καλύτερο θα ήταν να μπορεί ο καθένας να αστυνομεύει τον εαυτό του, να ξέρει τι κάνει. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που αγνοούν τον κίνδυνο και για τους ίδιους και για τους άλλους». Υπηρετώντας στην άσφαλτο ο Νίκος Κωτσάκης έχει παρατηρήσει τη συμπεριφορά των οδηγών: «Σε μεγάλο ποσοστό έχει αλλάξει. Παραμένει όμως ένα ποσοστό που δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την παραβατική συμπεριφορά. Να οδηγούμε και να μιλάμε στα κινητά. Αυτό είναι μια σοβαρή παράβαση γιατί αποσπάται η προσοχή. Ενα ποσοστό δεν φοράει ζώνη και ένα μικρότερο επιμένει ακόμη να μη φοράει κράνος».

Για τις γυναίκες οδηγούς παρατηρεί ότι «έχουν λίγο φόβο, αλλά αυτό τελικά αποβαίνει σε καλό. Γιατί τα τροχαία δυστυχήματα δεν τα προκαλούν συνήθως γυναίκες αλλά άνδρες οι οποίοι υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και νηφάλιοι όταν είμαστε στο τιμόνι».