Πριν από μερικές ημέρες, στη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στο Εδιμβούργο, ο αγρότης Μάικλ Φορμπς ανακηρύχθηκε Top Scot, Σκωτσέζος της Χρονιάς 2012. Μάλιστα η ανάδειξή του δεν οφείλεται σε κάποια επιτροπή αλλά στη λαϊκή ψήφο. Οι σκωτσέζοι πολίτες τον προτίμησαν από άλλους διάσημους ομοεθνείς τους -όπως τον τενίστα Αντριου Μάρεϊ –επειδή αρνήθηκε να πουλήσει τη γη του στον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο διαγωνισμός οργανώνεται κάθε χρόνο από την εταιρεία του ουίσκι Glenfiddich και τη μεγάλη σκωτσέζικη εφημερίδα «The Scotsman». Οι Σκωτσέζοι ψηφίζουν μαζικά και είχαν ώς τώρα βραβεύσει διασήμους, όπως την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ του Χάρι Πότερ και τη Σούζαν Μπόιλ, τη νοικοκυρά με τη «χρυσή φωνή», την οποία αποκάλυψε ο τηλεοπτικός διαγωνισμός «Εχεις ταλέντο». Φέτος όμως η επιλογή τους ήταν ο 60χρονος Φορμπς, ο οποίος δουλεύει στο μικρό αγρόκτημά του βόρεια του Αμπερντίν, στην ακτή της Σκωτίας στη Βόρεια Θάλασσα. Εγινε γνωστός από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «You’ ve Been Trumped» (προβλήθηκε τον Οκτώβριο από το BBC, παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων του Τραμπ να το εμποδίσουν) με θέμα την απαράδεκτη συμπεριφορά του αμερικανού εργολάβου, ο οποίος θέλει να φτιάξει γήπεδα γκολφ σε μια οικολογικά ευαίσθητη έκταση 5.600 στρεμμάτων που έχει αποκληθεί «η Αμαζονία της Σκωτίας» και περιλαμβάνει και το αγρόκτημα του Φορμπς.

«Ποτέ δεν είχα δει τόσο άθικτο και εντυπωσιακό παραθαλάσσιο φυσικό τοπίο, η τοποθεσία είναι τέλεια για το αναπτυξιακό μας σχέδιο», είχε γράψει ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας στον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει για το σχέδιό του. Ομως πολλοί άλλοι θεωρούν πως ένα «άθικτο και εντυπωσιακό φυσικό τοπίο» πρέπει να παραμένει τέτοιο, πως δεν προσφέρεται για κάτι τόσο περιττό όσο μερικά ακόμη γήπεδα γκολφ. Ανάμεσά τους ήταν και τα μέλη ενός δημοτικού συμβουλίου, μερικοί αγρότες και ψαράδες που αρνήθηκαν να πουλήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Ο Μάικλ Φορμπς ήταν ένας απ’ αυτούς.

Ο Τραμπ τον προσέβαλε και τον εξύβρισε. «Η ιδιοκτησία του μοιάζει με παράγκα. Είναι αηδιαστική», είπε ο δισεκατομμυριούχος για τον χωρικό. «Εχει παντού πεταμένα πράγματα. Ζει σαν γουρούνι». Η απάντηση του Φορμπς δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη: «Είναι το σπίτι μου». H σκωτσέζικη κοινή γνώμη τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του και εναντίον του Τραμπ και της σκωτσέζικης κυβέρνησης η οποία είχε υποκύψει στη βούληση του εργολάβου. Μετά και τη βράβευση του Φορμπς, ο Τραμπ δεν μπορεί να υποστηρίζει πως έχει την υποστήριξη των πολιτών γι’ αυτό που κάνει στη Σκωτία.

«Ηταν όλο ευγένειες και μιλούσε για το πόσο επιτυχημένος είναι και το πόσα πολλά χρήματα έχει», είπε ο χωρικός για την πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ. «Αυτό ήταν. Τον αντιπάθησα αμέσως. Με αποκάλεσε ηλίθιο του χωριού και με κατηγόρησε ότι ζω σε χοιροστάσιο, αλλά πιστεύω πως όλοι ξέρουν πια ότι εκείνος είναι ο κλόουν της Νέας Υόρκης».