Σοβαρό πλήγμα σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα λαθρεμπορίας καύσιμων κατάφερε χθες η Οικονομική Αστυνομία. Το κύκλωμα που βάφτιζε το πετρέλαιο ναυτιλίας σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης είχε κερδίσει περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ από διαφυγόντες φόρους και τέλη. Οι τρεις από τους συλληφθέντες, εμφανίζονται να είναι ιδιοκτήτες εταιρειών που διαθέτουν δεκάδες πρατήρια υγρών καυσίμων, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Οι άλλοι πέντε είναι υπάλληλοι στις εταιρείες αυτές, οδηγοί σε βυτιοφόρα και λογιστές. Επιτελικό ρόλο στην οργάνωση της συμμορίας φέρεται να διαδραμάτιζε 50χρονος επιχειρηματίας.

Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες πως ένα μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων το οποίο ελέγχει δεκάδες βενζινάδικα θα επιχειρούσε να διαθέσει στην αγορά χιλιάδες τόνους ναυτιλιακό πετρέλαιο, για το οποίο ισχύει χαμηλότερη τιμή αγοράς. Οι δράστες νόθευαν πετρέλαιο ναυτιλίας με ειδικά φίλτρα και χημικά πρόσθετα και το μετέτρεπαν σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας είχαν προειδοποιήσει τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών πως η εξομοίωση του φόρου στα δύο είδη πετρελαίου θα άνοιγε την όρεξη στους λαθρεμπόρους να νοθεύουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες ναυτιλιακού πετρελαίου.

«Είχαμε ζητήσει μεγαλύτερη ενίσχυση στους ελέγχους σε στεριά και θάλασσα καθώς ισχύει το καθεστώς τα μη ποντοπόρα πλοία να μην έχουν περιορισμό στην ποσότητα καυσίμων που μπορούν να πάρουν. Ετσι, παραγγέλνουν έως και πέντε φορές πάνω από το όριο του πλοίου και στη συνέχεια το μεταφέρουν σε αποθήκες στη στεριά. Από εκεί, πολλές φορές καταλήγει μέσω χημικής διεργασίας στα πρατήρια βενζίνης», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.