Υποδοχής ήρωα έτυχε χθες το βράδυ ο Ραμούς Χαραντινάι, ο κοσοβάρος πρώην πολέμαρχος τον οποίο οι άνδρες του επονόμαζαν «Ράμπο», κατά την επιστροφή του στην Πρίστινα αφού αθωώθηκε δεύτερη φορά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ηταν το δεύτερο χαστούκι για τη Σερβία έπειτα από αυτό που δέχθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, όταν το ίδιο δικαστήριο αθώωσε τον κροάτη στρατηγό Αντε Γκοτοβίνα που κατηγορούνταν επίσης για εγκλήματα πολέμου εναντίον των Σέρβων. «Αυτό το Δικαστήριο δημιουργήθηκε για να δικάσει τον σερβικό λαό», αντέδρασε ο σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Το κοντράστ με τις αντιδράσεις στην Πρίστινα ήταν έντονο: εκατοντάδες Κοσοβάροι, συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία, υποδέχθηκαν με κραυγές χαράς και κροτίδες την αθώωση του «ήρωά» τους. «Είναι ατυχής σύμπτωση το γεγονός ότι αυτές οι δύο αθωώσεις ανακοινώθηκαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δίνεται η εντύπωση στη Σερβία ότι το ΔΠΔ είναι εναντίον της και δεν καταδικάζει παρά Σέρβους», σχολίασε η Μαριάν Ντικάς-Ροζιέ, ειδική για τα Βαλκάνια στο Ινστιτούτο Κλίνγκεντελ της Χάγης. «Ισως όμως αυτό να συμβαίνει απλώς επειδή εκείνοι διέπραξαν περισσότερα εγκλήματα».

ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ. Οι δύο συγκατηγορούμενοι του 44χρονου Χαραντινάι, ο Ιντρίζ Μπαλιάι, 41 ετών, ειδικός διοικητής των Μαύρων Αετών στους κόλπους του UCK, του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, και ο Λιαχί Μπραχιμάι, 42 ετών, αξιωματούχος του UCK, αθωώθηκαν επίσης από τις κατηγορίες για φόνους και βασανιστήρια. Η δίκη τους έγινε σε επανάληψη. Είχαν αθωωθεί στην αρχική δίκη το 2008, αλλά η Εισαγγελία ζήτησε και πέτυχε την εν μέρει επανάληψή της (για έξι από τα 32 εγκλήματα για τα οποία είχαν κατηγορηθεί αρχικά) επειδή οι μάρτυρες είχαν υποστεί «σοβαρό εκφοβισμό». Οι τρεις Κοσοβάροι κατηγορούνταν για εγκλήματα εναντίον Σέρβων που είχαν διαπραχθεί στο αυτοσχέδιο κέντρο κράτησης της Γιαμπλάνιτσα και η Εισαγγελία είχε ζητήσει ελάχιστες ποινές κάθειρξης 20 ετών. «Αν, όπως αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο, οι τρεις πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του UCK δεν είναι ένοχοι, τότε ποιος διέπραξε αυτά τα εγκλήματα;», αναρωτήθηκε ο Τζον Νταλάισεν της Διεθνούς Αμνηστίας. «Αραγε θα κληθεί ποτέ κάποιος να λογοδοτήσει γι’ αυτά ενώπιον της Δικαιοσύνης;».

«Τα στοιχεία δείχνουν πως όποτε άκουγε για κακομεταχείριση ανθρώπων, ο Χαραντινάι έλεγε πως δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα επειδή βλάπτουν την υπόθεσή μας», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Μπακόνε Τζάστις Μολότο ανακοινώνοντας την αθώωση των κατηγορουμένων. Ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος ήταν επίσης πολέμαρχος του UCK, δήλωσε πως η ετυμηγορία αποτελεί δικαίωση του ανταρτοπόλεμου που διεξήγαγαν οι Κοσοβάροι.

ΜΠΡΑΒΟΣ… ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. Ο Χαραντινάι, ο οποίος πριν από τον πόλεμο ήταν μπράβος σε νυκτερινά κέντρα, είχε διατελέσει πρωθυπουργός για μερικούς μήνες το 2005, αλλά παραιτήθηκε όταν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του. Ο δικηγόρος του είπε πως μετά την επιστροφή του, «θα ξαναπάρει σύντομα τη θέση του ως πολιτικού ηγέτη της χώρας». Στο Κόσοβο φημολογείται πως ο Θάτσι σχεδιάζει να ανασχηματίσει την κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται ώστε να συμπεριλάβει τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου του Χαραντινάι, πιθανόν παραχωρώντας του τη θέση του πρωθυπουργού και επιδιώκοντας για τον εαυτό του την Προεδρία.