Οταν έκανε τη διαδρομή Πειραιάς – Γκελζενκίρχεν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε. Ηταν αμούστακο παιδί (γεννήθηκε στις 23/2/1992) όταν μεταγράφτηκε στον Ολυμπιακό και αποχωρώντας το 2010 είχε μόλις 12 συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα. Σήμερα είναι ένας από τους πιο περιζήτητους αμυντικούς στην Ευρώπη.  

Στην Μπουντεσλίγκα, οι μετοχές στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο εκτοξεύτηκαν, παράλληλα όμως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος σφυρηλάτησε χαρακτήρα. Πριν από έναν χρόνο, παρέα με τον μεγάλο Ραούλ και τους λοιπούς συμπαίκτες του κατέβηκε 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης στο Γκελζενκίρχεν και πήρε μια γεύση από τις στοές των ορυχείων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εκεί. Ηταν μια ένδειξη αγάπης προς τους φιλάθλους της Σάλκε, η οποία ιδρύθηκε από τους ανθρακωρύχους.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Κυριάκος δεν επέλεξε μια από τις δημοφιλείς περιοχές για τις διακοπές του (Μύκονος, Σαντορίνη, Χαλκιδική κ.ά.). Μετά το Euro της Πολωνίας βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Σβορώνο (ο ΠΑΟΚ Κατερίνης και ο ΓΑΣ Σβορώνου ήταν οι ομάδες στις οποίες έκανε τα πρώτα του βήματα) στην Πιερία, όπου οι κάτοικοι είναι γεωργοί και οι κύριες καλλιέργειες είναι ο καπνός, οι φράουλες και τα ακτινίδια. Οσοι του τηλεφωνούσαν εκείνες τις ημέρες μάθαιναν ότι τα βράδια του τα περνούσε στο καφενείο του χωριού, επιδιδόμενος στο αγαπημένο του παιχνίδι, την πρέφα. Παρέα με τα φιλαράκια του από τα παιδικά του χρόνια.

Δείγμα αγάπης για τον τόπο του αποτελεί το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο έγινε εθελοντής φύλακας του Ολύμπου και των Πιερίων. «Είναι υποχρέωσή μου να στηρίξω τον τόπο μου! Ο Ολυμπος και τα Πιέρια αποτελούν μοναδικό κεφάλαιο για τον νομό μας. Γι’ αυτό, όλοι μας οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό το κεφάλαιο να προστατευτεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές, έτσι όπως το παραλάβαμε. Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσα, τον αγαπώ και αισθάνομαι την ανάγκη να τον προστατέψω», είχε δηλώσει τότε ο Κυριάκος, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα έδωσε μέσω του ειδικού πριμ της εθνικής ομάδας από το Ωνάσειο 50.000 ευρώ στο  Φιλανθρωπικό Σωματείο Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης.

Το παιδί με τα κόκκινα μάγουλα είναι η ψυχή της παρέας, όπου και να βρεθεί. Πειραχτήρι, δεν αφήνει κανέναν ήσυχο. Ηταν στο αεροπλάνο της επιστροφής της Εθνικής από τον Τιφλίδα μετά τη νίκη 2-1 επί της Γεωργίας (11-10-2011) για την προκριματική φάση του Euro 2012. Ο Χαριστέας είχε πετύχει το νικητήριο γκολ και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν τον άφησε ήσυχο. Παοκτζής δηλωμένος ο Παπαδόπουλος έκανε καζούρα στον Αγγελο για τον Αρη, τραγουδώντας του υπό τον ήχο της τρομπέτας, «δεν ξέρετε πού είναι τα δελτία. Θα έχετε καλύτερη πορεία εκεί στη Β’ Εθνική».

Στο Γκελζενκίρχεν ο Πάπα, όπως τον φωνάζουν οι οπαδοί της Σάλκε, είναι το αγαπημένο παιδί της εξέδρας. Στους δρόμους της πόλης ο κόσμος τού σφίγγει το χέρι και συζητά μαζί του για την πορεία της ομάδας, της οποίας έχει καταφέρει να γίνει ο ηγέτης στην άμυνα, παρά το γεγονός ότι είναι μόνο 20 χρόνων. Συγχρόνως, από τους οπαδούς της Σάλκε δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγους μήνες ο Πάπα γύρισε την πλάτη στον πακτωλό χρημάτων που έριξε στα πόδια του η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και ανανέωσε τη συνεργασία του με την ομάδα τους μέχρι το 2016.

Ο Παπαδόπουλος είναι το αγαπημένο παιδί του ολλανδού προπονητή της Σάλκε, του Χουμπ Στέφενς, μιλάει άπταιστα τα γερμανικά, ξέρει τη φιλοσοφία της ομάδας και παίζει για τη φανέλα.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο η φωτογραφία του Κυριάκου Παπαδόπουλου δίπλα σε αυτή του πρωταγωνιστή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Toy Story», του Μπαζ Λάιτγιαρ, με την υποσημείωση ότι ο 20χρονος έλληνας μοιάζει (λόγω μάγουλων) στον ήρωα των κόμικ.

Η κραυγή του Μπαζ Λάιτγιαρ, όταν πετούσε, ήταν «στο άπειρο και ακόμη παραπέρα». Ο Κυριάκος έχει την ψυχή, το ταλέντο, το πάθος, το πείσμα και τη δύναμη να πάει ακόμη παραπέρα, τόσο την προσωπική του καριέρα όσο και την εθνική ομάδα της οποίας είναι βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος.