Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα.

Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες ως πολιτικός κρατούμενος. Εκεί έμαθε ανάγνωση και γραφή.

Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1985 με το βιβλίο του «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς…» και επιβλήθηκε στην συνείδηση της κριτικής και του κοινού. Την ίδια ανταπόκριση είχαν και τα επόμενα βιβλία του.

Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Χρόνης Μίσσιος έλεγε πως η ζωή μετριέται μονάχα με τις συγκινήσεις μας «που επιβεβαιώνουν την ανθρώπινη ουσία μας».

Το ίδιο, άλλωστε είχε πει και στον γιατρό που τον έκρυψε στα χρόνια της παρανομίας, εξηγώντας σε ένα από τα κείμενα του γιατί διάλεξε τον δρόμο της πολιτικής στράτευσης.

Ο συγγραφέας του «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς», έκανε σκληρή κριτική τόσο στον αριστερό χώρο και τις διασπάσεις του όσο και στην ίδια την κοινωνία.
 
Για οικονομικούς λόγους δεν τελείωσε ούτε το δημοτικό σχολείο (έφτασε μέχρι τη δεύτερη τάξη). Παιδί ακόμη, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, εντάχθηκε στην Αντίσταση και το 1947 καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον εμφύλιο πόλεμο. Έμεινε φυλακισμένος ως το 1953 και από το 1962 εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη.
 
Λίγο μετά την μεταπολίτευση άρχισε να ζει ελεύθερος.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε σχεδόν σαν ερημίτης στο Καπανδρίτι με την σύντροφό του Ρηνιώ και τα σκυλιά τους σε ένα αγροτόσπιτο.

Άλλα έργα του ήταν:  «Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;» (1988), «Τα κεραμίδια στάζουν» (1991), «Το κλειδί
είναι κάτω από το γεράνι» (1996).

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε δηλώσει: «Για πρώτη φορά ζω σε μια κοινωνία που δείχνει να έχει πάθει εγκεφαλικό. Δεν αντιδρά με τίποτα». 

Για την κρίση: είναι πολυεπίπεδη, δεν είναι μονάχα οικονομική. Ουσιαστικά είναι κρίση αξιών και χρεοκοπίας του λογοκρατούμενου και τεχνοκρατικού πολιτισμού μας».

Για την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη:«Είναι δυνατόν να μιλάμε για οικολογία και πράσινη ανάπτυξη και να έχουμε την εκμετάλευση του ανθρώπου από άνθρωπο;».

Για την παιδεία: «Μη γελιόμαστε. Υπάρχει εκπαίδευση. Άλλο πράγμα η παιδεία και άλλο πράγμα η εκπαίδευση. Σήμερα, λοιπόν τα παιδιά εκπαιδεύονται. Γιατί; Για να βρούνε τη μηχανή του κέρδους».
 
Για τους εμπνευσμένους ηγέτες: «Πιστεύω πολύ ότι σε μια κοινότητα, η συλλογική μνήμη είναι πολύ πιο ασφαλής και πιο ισχυρή από οποιονδήποτε ηγέτη».

Για την εξουσία: «Είναι το χειρότερο, το πιο τρομακτικό εφεύρημα του ανθρώπου. Στην πορεία τής ανθρώπινης ιστορίας, οι μόνοι που έσωσαν την αθωότητα τους ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν νωρίς, πριν γίνουν εξουσία».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Κάρολου Παπούλια

«Σημαντική απώλεια όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό και τα γράμματα, αλλά για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει την απώλεια του Χρόνη Μίσσιου, σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Το μήνυμα του Προέδρου έχει ως εξης: «Ο θάνατος του Χρόνη Μίσσιου αποτελεί σημαντική απώλεια όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό και τα γράμματα, αλλά για την Ελλάδα. Υπήρξε αυθεντικός ιδεολόγος και δημιουργός, τίμιος αγωνιστής σε ταραγμένα χρόνια, ένας σεμνός άνθρωπος που δίδαξε -πρώτα απ΄όλα- με το παράδειγμα της ζωής του. Η προσωπική του ηθική θα μας λείψει όσο και η σκέψη του. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπήτηρια στους οικείους του».

Το μήνυμα του Κώστα Τζαβάρα
Πληροφορούμενος το θάνατο του συγγραφέα Χρόνη Μίσσιου, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Έφυγε ένας σημαντικός άνθρωπος του πνεύματος. Ένας άνθρωπος ανήσυχος και ασυμβίβαστος, που με το συγγραφικό του έργο πλούτισε τα ελληνικά γράμματα. Με την αμεσότητα της γραφής και την ιδιαίτερη ματιά του άνοιξε για πολλούς από
εμάς ένα παράθυρο στο »δύσκολο» κόσμο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Η απώλειά του αφήνει ένα σημαντικό κενό. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».  

Ανακοίνωση του Φώτη Κουβέλη για το θάνατο του Χρόνη Μίσσιου

«Ο Χρόνης Μίσσιος υπήρξε ένας σημαντικός αγωνιστής της Αριστεράς. Συνεπής στους αγώνες του (Εθνική Αντίσταση, καταδίκη εις θάνατον, πολυετής φυλακή και εξορία), συνεπής και στον αντιδογματισμό και στην ελευθερία της σχέσης του με την Αριστερά.

Αναθεωρώντας διαρκώς την αντίληψή του για την πολιτική και αναζητώντας τη σύγχρονη Αριστερά και τα προτάγματά της, στα χρόνια της Μεταπολίτευση στράφηκε περισσότερο στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Στα βιβλία του αποτύπωσε την εποχή του και τη συμμετοχή του στο αριστερό κίνημα με την ίδια ευθύτητα και αντισυμβατικότητα που χαρακτήριζε την πολιτική του διαδρομή. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του Χρόνη Μίσσιου και τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:

«Στη ζωή του Χρόνη Μίσσιου αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Αριστεράς της πατρίδα μας.

» Γιός καπνεργάτη, δεν μπόρεσε να τελειώσει το δημοτικό για οικονομικούς λόγους, εντάχθηκε στην Αντίσταση τα χρόνια της κατοχής, κυνηγήθηκε στην διάρκεια του εμφυλίου, ενώ φυλακίστηκε και κατά τη διάρκεια της Χούντας.

» Ο μοναδικός αυθεντικός λαϊκός και ανθρώπινος τρόπος γραφής του και το ανοιχτό του πνεύμα, τον έκαναν αγαπητό όχι μόνο στον κόσμο της Αριστεράς αλλά και ευρύτερα.

» Όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά ή μέσα από τα βιβλία του, θα τον θυμόμαστε με συγκίνηση και θαυμασμό.

» Η ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους δικούς του και σε όλους όσους τον αγάπησαν».