Γέφυρες προς τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και των λιμανιών της χώρας επιχείρησε να ρίξει χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Και αυτό καθώς, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει όποτε και αν παραστεί ανάγκη να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, ώστε να θωρακισθεί η διαφάνεια και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ».

Ως τέτοιες επιχειρήσεις θεωρούνται η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, ενώ υπενθυμίζεται πως ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζητούν εδώ και ημέρες να υποβάλλεται στη Βουλή ο στρατηγικός σχεδιασμός για κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την κατανόησή του για την αξίωση – όπως είπε – πολλών βουλευτών που ζητούν αυτή η διαδικασία να είναι νόμιμη και διαφανής.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «η προστιθέμενη αξία των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι εισπρακτική αλλά είναι η αναπτυξιακή προοπτική αυτή που θα φέρει», υποστήριξε δε ότι αυτές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η παρουσία της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στην επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης έθεσε θέμα νομιμότητας του Ταμείου, που το χαρακτήρισε «όργανο ξεπουλήματος της χώρας» και δεν του αναγνώρισε «ότι έχει το δικαίωμα να κάνει οποιαδήποτε εκποίηση».

Στη θέση αυτή αντέδρασε ο εισηγητής της ΝΔ Παναγιώτης Τζαμτζής, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «κωλυσιεργεί τη διαδικασία» ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος αντέτεινε σημειώνοντας ότι «είναι νόμιμη η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ». Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος σημείωσε με νόημα ότι «ή κάποιοι θέλουν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο ερήμην των βουλευτών και των κομμάτων ή έχουμε φθάσει ως χώρα σε οριακό σημείο να ποδοπατήσουμε το Κοινοβούλιο και τα κόμματα». Αντίθετα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε χρήσιμη την ενημέρωση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.