Στη μάχη για τη «σωτηρία» των ΔΟΥ που καταργούνται ή συγχωνεύονται έχουν πέσει βουλευτές, κυρίως της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων καταθέτοντας σειρά ερωτήσεων στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων.

Ενδεικτικό είναι πως στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο – μετά τις εκλογές του Ιουνίου μέχρι και την περασμένη Δευτέρα (22/10/2012) – έχουν υποβληθεί συνολικά 83 ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, αιτήσεις καταθέσεως εγγράφων και αναφορές με θέμα τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ.

Ενστάσεις εγείρουν, πάντως, οι βουλευτές που εκλέγονται στις νησιωτικές και στις ηπειρωτικές περιοχές καθώς θεωρούν ότι οι καταργήσεις συγκεκριμένων παραρτημάτων ΔΟΥ θα δυσκολέψει και θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι έχουν συναλλαγή μέχρι τώρα με τις τοπικές εφορίες.

Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, «η γεωγραφική θέση των νησιών έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ούτε καθημερινή συγκοινωνία μεταξύ των νησιών υπάρχει, ούτε οι καιρικές συνθήκες τον χειμώνα επιτρέπουν να γίνεται η συγκοινωνία – ακόμα και τις ημέρες που υπάρχει». Και ρωτά τον υπουργό τι θα πράξει για τα νησιά που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία και ιδιαίτερα για την Κάλυμνο, τη Λέρο και την Κάρπαθο, όπου ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν οι εφορίες.

Ανάλογη είναι η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη για το κλείσιμο των εφοριών στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου καθώς και των βουλευτών του ΚΚΕ Ι. Γκιόκα, Χ. Κατσώτη και Διαμάντως Μανωλάκου για τις ΔΟΥ Πάρου, Θήρας, Κέας, Μυκόνου, Τήνου και Μήλου.

Συγκεκριμένα, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα των καταργήσεων εφοριών έχει ασκήσει 25 φορές το κόμμα της ΝΔ, ισάριθμα ερωτήματα έχουν καταθέσει και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 12 είναι οι ερωτήσεις και οι αναφορές από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και 11 από το ΠΑΣΟΚ. Τις 6 αριθμούν οι ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ και από 2 της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές ζητούν αναθεώρηση της απόφασης για τη διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένων υπηρεσιών και άλλοι εκφράζουν απλώς τη δυσαρέσκειά τους, απαριθμώντας τις επιπτώσεις και τις δυσλειτουργίες που εκτιμούν πως θα προκύψουν.

Μοναδική εξαίρεση σε ό, τι αφορά το περιεχόμενο της ερώτησης αποτελεί εκείνη της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή, η οποία είχε ρωτήσει για τις συγχωνευόμενες εφορίες Χολαργού και Αγίας Παρασκευής να στεγαστούν στο ιδιόκτητο κτίριο του Δημοσίου στον Χολαργό και όχι στο ενοικιαζόμενο της Αγίας Παρασκευής ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για το Δημόσιο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. Η αγωνία των βουλευτών πάντως, σκοντάφτει στην ίδια απάντηση από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών: «Στο τριετές Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής 2011-2013, προβλέφθηκε η μεταρρύθμιση στην οργανωτική δομή των ΔΟΥ και η κατάργηση κάποιων από αυτές με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων, καθώς και την εξοικονόμηση πόρων για τη δραστηριοποίηση στον νευραλγικό τομέα των ελέγχων και για την ενίσχυση των Δικαστικών Τμημάτων».