Δραματική προειδοποίηση ότι πρέπει η κυβέρνηση να δράσει άμεσα προκειμένου να διασφαλιστεί η επόμενη δόση από τους εταίρους μας προτού εξαντληθούν τα διαθέσιμα του Δημοσίου, απηύθυνε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο χρόνος τρέχει. Θα πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στις σοβαρές αντιρρήσεις που διατύπωσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της δεύτερης ανάγνωσης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του σχεδίου νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου σε διάφορες ΔΕΚΟ και λιμάνια της χώρας.

«Αν δεν παίρναμε τη δόση το κόστος θα ήταν άπειρο! Θα πεινούσε ο κόσμος, θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Το Μνημόνιο, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ένας τρόπος για να επιβιώσουμε. Χωρίς αυτό, επομένως, δεν θα είχαμε δόση. Πιστεύετε ότι μπλοφάρουν οι Ευρωπαίοι που μας λένε ότι δεν θα πάρετε τα χρήματα εάν δεν λάβετε μέτρα; Κοινοβούλια είναι κι αυτά που ψηφίζουν για να πάρουμε εμείς τα χρήματα».

Η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε τελικώς κατά πλειοψηφία –μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (με επιφυλάξεις), αφού η ΔΗΜΑΡ συντάχθηκε με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και την καταψήφισε –αλλά ο υπουργός Οικονομικών είχε σπεύσει να πει σε δραματικούς τόνους πως «έχουμε μία σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφίσουμε, γι’ αυτό πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να τα συζητούμε. Μακάρι να είχαμε χρόνο».

ΩΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Οταν βουλευτές όλων των κομμάτων προέβαλαν τις ενστάσεις τους για τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τις οποίες εντάσσονται και άλλα ασφαλιστικά ταμεία στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καταργούνται θέσεις διευθυντών στις υπό συγχώνευση εφορίες, αλλά και για την αξιοποίηση από ιδιώτες ευαίσθητων τομέων όπως είναι το νερό και η ενέργεια, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Καταλαβαίνω τις αιτιάσεις σας, αλλά κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν υπόλοιπα από το προηγούμενο πρόγραμμα που δεν έχουν περάσει και μας ζητούν τώρα να μπουν ως προαπαιτούμενα. Γι’ αυτό κατατέθηκαν οι συγκεκριμένες τροπολογίες».

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος πρότεινε οι συμβάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις να έρχονται «μία μία στη Βουλή, και στην αρχή και στο τέλος, και για το πλαίσιο και για την έγκριση του αποτελέσματος του διαγωνισμού». Σημείωσε μάλιστα ότι για το κόμμα του, «αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου».

Σε ανάλογους τόνους η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, για τις ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται φυσικούς πόρους και δημόσια αγαθά το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τον στρατηγικό του ρόλο και έλεγχο». Παράλληλα υπενθύμισε ότι κατά την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, το κόμμα της είχε θέσει ως προϋπόθεση για τις αποκρατικοποιήσεις, «να παρέχονται εγγυήσεις διαφάνειας και να συνδέονται με την ανάπτυξη και όχι μόνο με εισπρακτικούς στόχους».

Σε έντονους τόνους την αντίθεσή τους διατύπωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Νάντια Βαλαβάνη, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως επιχειρεί «ένα μεγάλο εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα για τη χώρα». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι Κ. Μαρκόπουλος (Ανεξάρτητοι Ελληνες) Γ. Γερμενής (Χρυσή Αυγή) και Σπ. Χαλβατζής που δήλωσε, μεταξύ των άλλων, πως «η τρικομματική κυβέρνηση παραιτείται της ιδιοκτησίας του Δημοσίου παντού».

«ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ». Απαντώντας στις σοβαρότατες ενστάσεις και αντιρρήσεις των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «θα ήταν λάθος να κατατίθεται στη Βουλή κάθε περίπτωση αποκρατικοποίησης για να την εγκρίνει». Μάλιστα σημείωσε πως «για συμβάσεις που θα έρθουν θα ενημερώνεται η εθνική αντιπροσωπεία και θα τις ψηφίζει αφού αυτό είναι προαπαιτούμενο για την επιτάχυνση της διαδικασίας».

Ακόμη απέσυρε από το σχέδιο νόμου ύστερα από επισήμανση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη τη διάταξη που ενέτασσε στο ΤΑΙΠΕΔ όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των δημόσιων επιχειρήσεων που υπάγονται εξ ολοκλήρου σε αυτά. Και αυτό γιατί, όπως τόνισε η βουλευτής, αυτή η ρύθμιση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς η καταργηθείσα διάταξη άνοιγε τον δρόμο για την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.