Αυτοσυγκέντρωση, έλεγχος του ρυθμού, προσοχή. Αυτές είναι οι τρεις βασικές κατευθύνσεις που δίνει τις τελευταίες ώρες στους διεθνείς ο Φερνάντο Σάντος ενόψει του κρίσιμου αγώνα με τη Βοσνία (Γ. Καραϊσκάκης, 21.45, Mega) για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2014.

Η Βοσνία αποτελεί τον πιο δύσκολο αντίπαλο για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην προσπάθεια που κάνει ώστε να βρεθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014.

Το γεγονός αυτό όμως δεν αλλάζει τα πλάνα του ομοσπονδιακού προπονητή. Ετσι, θα παρατάξει την ομάδα με το γνωστό 4-4-2, ενώ δεν αποκλείεται να το αλλάξει (σε 3-5-2) στην περίπτωση που το παιχνίδι «στραβώσει».

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, ο Πορτογάλος θέλει να μπλοκάρει τις πτέρυγες των Βοσνίων και να εκμεταλλευθεί τις κάθετες πάσες προς την αντίπαλη εστία, εκεί που όπως όλα δείχνουν θα βρίσκεται ο ταχύτατος Σαλπιγγίδης και ο ευρισκόμενος σε εξαιρετική φόρμα Σαμαράς.

Οι συνεργάτες του Σάντος τον έχουν ενημερώσει για τις αδυναμίες της τριάδας της άμυνας των Βοσνίων, δεδομένου ότι οι παίκτες που την απαρτίζουν είναι αρκετά αργοί τόσο στις αντιδράσεις τους όσο και όταν έχουν την μπάλα στην κατοχή τους. Η Εθνική για να έχει τύχη στο αποψινό παιχνίδι θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη του κέντρου, με δεδομένο ότι η αντίπαλός της είναι μια ομάδα της οποίας η δύναμη βρίσκεται στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Σάντος επιμένει στους τέσσερις χαφ, με δύο καθαρόαιμους αμυντικούς μέσους, τους Κατσουράνη και Τζιόλη, έναν ακόμη αμυντικογενή μέσο, τον Μανιάτη στη δεξιά πτέρυγα, και τον επιθετικογενή Φορτούνη στην αριστερή πλευρά. Ο προφανής στόχος του Πορτογάλου είναι να ελέγξει τη μεσαία γραμμή, να περιορίσει το δυνατό όπλο των αντιπάλων του, και φυσικά να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε η Εθνική να βρεθεί με αξιώσεις στην αντίπαλη εστία.

Η ελληνική ομάδα αναμένεται να παραταχθεί με τους Καρνέζη, Τοροσίδη, Παπασταθόπουλο, Μαλεζά, Σπυρόπουλο, Μανιάτη, Τζιόλη, Κατσουράνη, Φορτούνη, Σαλπιγγίδη, Σαμαρά.

ΟΙ ΒΟΣΝΙΟΙ

Οπως ξεκαθάρισε ο προπονητής τους Σάφετ Σούσιτς, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, απόψε στο Γ. Καραϊσκάκης οι Βόσνιοι θα παίξουν επιθετικά, με στόχο φυσικά τη νίκη. «Ισως χρησιμοποιήσουμε και δύο επιθετικούς», είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός προπονητής της Βοσνίας, ο οποίος επιμελώς έκρυψε τις σκέψεις του για την 11άδα που σκέφτεται να παρατάξει. Μόνος σίγουρος, είπε ο Σούσιτς, είναι ο Μισίμοβιτς, ο παλαιός συμπαίκτης του Φάνη Γκέκα στην Μπόχουμ.

Πάντως, ο Σούσιτς αναμένεται να διατηρήσει το σχήμα με τους 3 στην άμυνα, τους 5 στη μεσαία γραμμή και τους Ιμπίσεβιτς, Τζέκο στην επίθεση. Ενα σχήμα με επιθετικούς προσανατολισμούς που έχει πετύχει 12 γκολ σε 2 παιχνίδια (Λιχτενστάιν 8-1, Λετονία 4-1) της προκριματικής φάσης για το Μουντιάλ.

Διαιτητής της αναμέτρησης στο Γεώργιος Καραϊσκάκης θα είναι ο Ιταλός Αντόνιο Νταμάτο.