Να μη φτάνει η μπάλα στους Τζέκο και Ιμπίσεβιτς, να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να φέρουν τους δύο επικίνδυνους βόσνιους φορ σε θέση βολής, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις πτέρυγες και να εκμεταλλευθούν την ταχύτητα των Σαλπιγγίδη – Σαμαρά απέναντι στους αργούς κεντρικούς αμυντικούς της ομάδας τού Σάφετ Σούσιτς είναι τα «θέλω» του Φερνάντο Σάντος ενόψει του αγώνα της Παρασκευής.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής άρχισε από χθες να κάνει τα αγωνιστικά του πλάνα για το κρίσιμο παιχνίδι με τη Βοσνία. Ενα ματς στο οποίο εφόσον νικήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα πάρει κεφάλι για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου και την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ 2014. Παράλληλα όμως μια νίκη της Εθνικής θα φορτώσει με άγχος τους Βόσνιους.

Ο Φερνάντο Σάντος φαίνεται να καταλήγει στη χρησιμοποίηση του Στέλιου Μαλεζά στο κέντρο της ελληνικής άμυνας, αντί του απόντος (είναι άρρωστος) Κυριάκου Παπαδόπουλου. Ο Μαλεζάς κάνει πολύ καλό πρωτάθλημα στη Γερμανία, αγωνίζεται σε ανταγωνιστικό επίπεδο με τη Φορτούνα Ντύσελντορφ ενώ είναι θετικό πως και ο παρτενέρ του, ο έμπειρος Σωκράτης Παπασταθόπουλος, προέρχεται και αυτός από την Μπουντεσλίγκα. Μάλιστα στη χθεσινή προπόνηση ο Πορτογάλος χρησιμοποίησε τους δύο παίκτες μαζί, ανοίγοντας έτσι τα χαρτιά του, αν και δεν έχει πολλές επιλογές στη διάθεσή του για την κάλυψη του συγκεκριμένου κενού.

Με δεδομένο το γεγονός ότι για τον Σάντος η σωστή αμυντική λειτουργία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για κάθε ομάδα που προπονεί, είναι φυσικό να ζητεί από τους παίκτες του να έχουν ως στόχο να μη φτάνει η μπάλα στους Τζέκο και Ιμπίσεβιτς και όχι να τους αντιμετωπίζουν σε προσωπικές μονομαχίες μέσα στην ελληνική περιοχή, με τους Βόσνιους να έχουν την κατοχή της μπάλας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι τόσο οι δύο κεντρικοί αμυντικοί, όσο και ο Τζιόλης, ο οποίος θα αγωνισθεί στην θέση του αμυντικού μέσου, θα έχουν πολύ δουλειά το βράδυ της Παρασκευής στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Ο Φερνάντο Σάντος έχει έναν πονοκέφαλο λιγότερο από χθες, αφού γνωρίζει – διά στόματος του προπονητή των Βοσνίων – ότι ο Πιάνιτς δεν υπολογίζεται για το ματς με την Ελλάδα. «Δεν μπορώ να ρισκάρω, γιατί θέλω να τον έχουμε έτοιμο με τη Λιθουανία» είπε χθες ο Σούσιτς, ο οποίος ζήτησε από τους παίκτες του να μην υποτιμήσουν την Ελλάδα ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την αισιοδοξία του για τον αγώνα με το ελληνικό συγκρότημα: «Πάμε να πάρουμε τη νίκη».

Ενα θετικό στοιχείο για την εθνική μας ομάδα – όπως το ανέδειξε και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος – είναι το γεγονός ότι πλέον οι διεθνείς έχουν παιχνίδια στα πόδια τους και έχουν βρει αγωνιστικό ρυθμό. Κάτι που του έλειπε στα δύο πρώτα παιχνίδια του ομίλου, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

n Με ίωση ήρθε από την Γαλλία ο Γιώργος Τζαβέλλας, όμως, σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο της Εθνικής, σήμερα αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του Σάντος.