Στρατιωτική μονάδα ειδικευμένη στην αντιμετώπιση πλήθους χωρίς όπλα – τα λεγόμενα  «χακί ΜΑΤ» – σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και να εγκατασταθεί άμεσα στο Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της νέας διακλαδικής στρατονομίας, ενώ η φρούρηση του υπουργείου Αμυνας ενισχύθηκε ήδη και με 21 άνδρες της μονάδας των σούπερ κομάντος της Ζ’ ΜΑΚ. Ολα αυτά για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ένα εικοσιτετράωρο αφότου το Πεντάγωνο αποδείχθηκε ξέφραγο αμπέλι.

Το σχέδιο των αλλαγών είναι πολύπτυχο και βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας. Περιλαμβάνει, πέραν του εμπλουτισμού του ρόλου της νέας στρατονομίας, τόσο την ενίσχυση της πύλης με προσωπικό και τεχνική υποδομή όσο και των περιπολιών. Ετσι, από τα ουσιαστικά ευάλωτα μέτρα ελέγχου και φρούρησης πάμε στο άλλο άκρο θωράκισης, με ανάληψη ρόλου από τους άνδρες της περίφημης καταδρομικής μονάδας Ζ’ ΜΑΚ και τη συγκρότηση μονάδας  με… νατοϊκές προδιαγραφές, εξειδικευμένης στην καταστολή πλήθους.

Και αυτό διότι την εκπαίδευση της νέας διακλαδικής στρατονομίας αναλαμβάνει η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στο Κιλκίς που είναι ενταγμένη στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) και η οποία διατηρεί τέτοιο τμήμα. Η άοπλη αποστολή της στρατονομίας θα περιορίζεται, διαβεβαιώνουν πηγές του Πενταγώνου, «αποκλειστικά εντός του στρατοπέδου και μόνον».

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία είναι πιστοποιημένη από τη Συμμαχία και ως προς τη δυνατότητά της αντιμετώπισης ταραχών από εξεγερμένους πολίτες στο πλαίσιο των διεθνών αποστολών του ΝΑΤΟ. Η λειτουργία των τμημάτων αυτών ξεκίνησε όταν η ελληνική ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο αντιμετώπισε κινδύνους αυτής της μορφής.