Εντονος προβληματισμός και θλίψη έχει σκεπάσει το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την αυτοκτονία του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Τζανή (φωτογραφία), ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του το βράδυ της Πέμπτης. Αρκετοί βουλευτές κατά τη διάρκεια των επίκαιρων συζητήσεων χθες στη Βουλή αναφέρθηκαν στο τραγικό γεγονός. Η περίπτωση του Λεωνίδα Τζανή απέδειξε με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι οι έλληνες πολιτικοί έχουν και φιλότιμο» είπε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τόνισε πως «όποιος ερευνάται είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του».

Στο μεταξύ, στοιχεία για την έρευνα που διενεργούσαν εις βάρος του υπηρεσίες του ΣΔΟΕ αναζητούσε εναγωνίως το τελευταίο διάστημα ο πρώην υπουργός Λεωνίδας Τζανής, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Βόλο.

Το όνομα του αυτόχειρα ήταν στη λίστα των 36 πολιτικών που φέρεται ότι βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λεωνίδας Τζανής επικοινώνησε την περασμένη Τρίτη, δύο ημέρες δηλαδή πριν βάλει τέλος στη ζωή του, με ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ρωτώντας εάν το όνομά του βρισκόταν σε κάποια λίστα και εάν γινόταν έλεγχος στα οικονομικά του.

Η απάντηση του στελέχους του ΣΔΟΕ ήταν αρνητική, καθώς η έρευνα είχε ανατεθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απευθείας στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης, μία αυτόνομη υπηρεσία του ΣΔΟΕ με δικαιοδοσία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Μετά και αυτό, ο Λεωνίδας Τζανής φέρεται να δήλωσε σε φίλους του στον Βόλο ότι σκόπευε να ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, ώστε να εξακριβώσει εάν υπήρχε έλεγχος εις βάρος του.

Χθες, στον Βόλο υπήρχε έντονη φημολογία ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο αυτόχειρας είχε πάρει από την Αθήνα μια πληροφορία που συνέβαλε τα μέγιστα στην τελική πράξη του.

Κατάθλιψη για τον διασυρμό. Η κοινωνία του Βόλου, όπου κηδεύτηκε χθες στις 4 το απόγευμα ο Λεωνίδας Τζανής, εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοκ.

Οπως έλεγαν όσοι τον γνώριζαν καλά, τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν σε κατάθλιψη. «Δεν μπορώ να αντέξω για δεύτερη φορά τον διασυρμό» έλεγε σε φίλους του και συναδέλφους του δικηγόρους.

Η πρώτη φορά ήταν το 2000 όταν ξέσπασε ο θόρυβος για τα φρουτάκια και το όνομά του είχε αναφερθεί επανειλημμένως σε τηλεοπτικές εκπομπές ως άμεσα εμπλεκομένου. Οι αντιδράσεις του Λ. Τζανή που την περίοδο εκείνη ήταν υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής κατέδειξαν σε συναδέλφους του πολιτικούς, δικηγόρους, πολιτικούς του φίλους και δημοσιογράφους ότι ήταν πολύ αδύναμος να αντέξει την πίεση και ιδιαίτερα εύθραυστος για να δημιουργήσει μια ισχυρή γραμμή άμυνας.

Εκλογικη ηττα. Η εμπλοκή του στην υπόθεση εκείνη καθόρισε και το πολιτικό του μέλλον. Προσήλθε στις εκλογές του 2004 απογοητευμένος, ηττημένος εκ των προτέρων και με τελικό αποτέλεσμα τη μεγάλη απώλεια της εκλογικής του δύναμης και την αποτυχία εκλογής. Ξαναγύρισε στο δικηγορικό του γραφείο, το οποίο δεν έπαυσε να λειτουργεί αφού και η σύζυγός του ήταν δικηγόρος.

Η στάση και συμπεριφορά εκείνης της περιόδου ίσως να εξηγεί και την απόφασή του να δώσει τέλος στη ζωή του. Προ ημερών, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο έλεγχος ήταν ευπρόσδεκτος. Αλλά και αν ήταν, άνοιγε πάλι τον ασκό του Αιόλου για φήμες τις οποίες πότε δεν φοβήθηκε όσο ήταν υπόγειες αλλά τον τρομοκρατούσαν και τον πανικόβαλαν όταν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

Αυτοδημιούργητος. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο Λ. Τζανής ήταν αυτοδημιούργητος, πολιτικά και επιστημονικά. Φτωχός, ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό του Βελεστίνου, γιος πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία, για να σπουδάσει μετά κόπων και βασάνων νομικά, να αρχίσει σε ηλικία 35 χρόνων να πολιτεύεται στον Δήμο Νέας Ιωνίας Βόλου και ύστερα από τρία χρόνια να εκλέγεται βουλευτής.