Ύστερα απ΄αυτό, οι παράνομοι μετανάστες(56 άνδρες,2 γυναίκες και 2 παιδιά) αποβιβάστηκαν κανονικά στο Αγαθονήσι και οδηγήθηκαν στο λιμάνι, όπου και παραμένουν εκεί μέχρις ότου να αποφασίσει για την τύχη τους το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι 60 λαθρομετανάστες προέρχονται από τη Συρία, Αλγερία, Λίβανο , Αφγανιστάν και Παλαιστίνη , ενώ δεν έχει εντοπιστεί ο δουλέμπορος που οδήγησε το φουσκωτό μέχρι το Αγαθονήσι και εκτιμάται ότι είναι κάποιος που εμφανίζεται ως λαθρομετανάστης.

Παρά την εξαγγελία διαφόρων μέτρων για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, εν τούτοις οι δουλέμποροι κατορθώνουν πάντα να βρίσκουν τρόπους για να μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες στα ελληνικά νησιά.

«Δεν αντέχουμε πλέον την κατάσταση αυτή και θα πρέπει να ενταθούν τα μέτρα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας » δήλωσε στα «Νέα» ο δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πολλές φορές συμβαίνει να βρίσκονται εδώ περισσότεροι λαθρομετανάστες από τους 100 κατοίκους του νησιού». Σημειώνεται ότι και στο γειτονικό Φαρμακονήσι οι λαθρομετανάστες αποβιβάζονται εκεί καθημερινά κατά κύματα με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα για τη διαβίωση τους.

Στο μεταξύ έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Ρόδο από την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας λαθρομεταναστών σε ένα από τα πρώην στρατόπεδα του νησιού. Μάλιστα για την ερχόμενη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του Δήμου ,συγκαλείται μεγάλη σύσκεψη με την συμμετοχή των βουλευτών της Δωδεκανήσου ,της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των τοπικών αρχών προκειμένου να μεθοδευθούν οι ενέργειες για να αποφευχθεί η δημιουργία του εν λόγω κέντρου στη Ρόδο.