Ανοιγμα δυσανάλογο της οικονομικής κρίσης κάνει το θέατρο Ακροπόλ. Σηκώνοντας αυλαία για την επόμενη σεζόν με έντεκα παραστάσεις, μια πλειάδα πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου και σκηνοθετών και με δύο ακόμη σκηνές: στα θέατρα Ροές και Βασιλάκου. Από μεταμεσονύχτιο Φράνκενσταϊν Τζούνιορ έως Τσέχοφ, Μπρεχτ και Γκόγκολ θα έχει το πρόγραμμα του θεάτρου που έκλεισε την προηγούμενη χρονιά, με πληρότητα της τάξης του 75% – όπως υποστηρίζεται – και με κέρδη, την ώρα που θέατρα κλείνουν και παραστάσεις κατεβαίνουν.

Η νέα σεζόν για το Ακροπόλ μοιάζει με ένωση δυνάμεων ενάντια στην κρίση. «Το θέατρο αποτελεί επένδυση σε δύσκολες περιόδους. Αρκεί να έχεις σπουδαίους συνεργάτες» έλεγε χθες ο Θεοφάνης Κιρκινέζος, που βρίσκεται στο τιμόνι του θεάτρου από πέρυσι, όταν ξενοίκιασε το χώρο η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι μειωμένες, ενώ υπάρχουν εκπτώσεις. Κατά την διεύθυνση του θεάτρου Ακροπόλ, αυτό είναι αποτέλεσμα των μειώσεων στα κασέ των συντελεστών.

Η Κεντρική Σκηνή τού από πέρυσι ανακαινισμένου θεάτρου ανοίγει στις 10 Οκτωβρίου με την επανάληψη της καλοκαιρινής παραγωγής «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Τη σκυτάλη θα πάρει η «Αγία Ιωάννα των σφαγείων» του Μπέρτολτ Μπρεχτ (5/12) με πρωταγωνιστές τους Βίκυ Βολιώτη και Αιμίλιο Χειλάκη. Ενα έργο προφητικό για την εποχή που γράφτηκε και εφιάλτης για το σήμερα, όπως λέει ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης.

Τον Δεκέμβριο παρουσιάζεται σε επανάληψη «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Θανάση Σαράντου. Τον Μάρτιο έρχεται «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ, με τους Γιώργο Αρμένη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Αριέττα Μουτούση. Ενα έργο με σπαρακτικό χιούμορ, όπως λέει ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος.

Η Μεταμεσονύκτια Σκηνή εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου με τη θεατρική μεταφορά της ταινίας του Μελ Μπρουκς «Φράνκενσταϊν τζούνιορ». «Μια ιστορία που περιέχει τρία συστατικά που απαιτούνται για να ξεπεράσουμε αυτό που μας εγκλωβίζει: έρωτα, αγάπη, υπέρβαση» όπως λέει ο Γρηγόρης Καραντινάκης (διασκευή-σκηνοθεσία).

Στην Παιδική Σκηνή ανεβαίνει «Ο Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα (13/10) σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, ενώ στη Νεανική Σκηνή, καθώς και σε γυμνάσια και λύκεια, παρουσιάζεται «Η μικρή μας πόλη» του Θόρντον Γουάιλντερ (20/11), σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.