Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με «πρωτόκολλο συνεργασίας» που υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Οι Ολυμπιονίκες στρατιωτικοί θα αξιοποιηθούν – ως κοινωνικά πρότυπα – για επισκέψεις και διαλέξεις σε Σχολεία για την πρόωθηση της Ολυμπιακής παιδείας, την παροχή γνώσεων γύρω από τον αθλητισμό, την καλλιέργεια «αξιών, ιδανικών και αντιλήψεων» γύρω από τα ιδεώδη του Αθλητισμού, του Ολυμπισμού, του Εθελοντισμού κ. α. Συντονίστρια θα είναι η σμηναγός Πηγή Δεβετζή.

Οι δάσκαλοι και καθηγητές που υπηρετούν σε σχολεία, γυμνασια και λύκεια απομακρυσμένων περιοχών της επικράτειας,όπως και οι οικογένειές τους θα έχουν πρόσβαση στις παροχές σίτισης των λεσχών των Ενόπλων Δυνάμεων – με το μειωμένο αντίτιμο που ισχύει και για τους στρατιωτικούς.

– Παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στα στρατιωτικά Μουσεία στους μαθητές.Το ίδιο ισχύει και για και κάθε είδους δραστηριότητα που θα βοηθά,όπως αναφερθηκε, «στο να έρθουν πιο κοντά οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ιστορία των αγώνων του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας».

– Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα κάνουν ενημερώσεις και διαλέξεις σε σχολεία – με την κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος – «σε θέματα που αφορούν την ιστορία και τους αγώνες του έθνους», όπως ανακοινώθηκε.

«Θέλω να σας πω ότι αυτά είναι η αρχή, ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές να προχωρήσουμε ταχύτατα προς αυτή την κατεύθυνση και να υλοποιούμε τέτοιου είδους πολιτικές, που περνάνε ένα συμβολικό αλλά και ένα ουσιαστικό μήνυμα, ότι την κρίση θα την περάσουμε όλοι μαζί. Ολοι μαζί ενωμένοι, κοιτώντας προς τα μπρος, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο και αναπτύσσοντας δεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή. Θεωρούμε ότι όλα αυτά φέρνουν ακόμη πιο κοντά τις Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι κομμάτι του Ελληνικού Λαού, στη μαθητιώσα νεολαία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Αρχίζει να φαίνεται φως»

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:«Είναι πράγματι μια δύσκολη περίοδος, το γνωρίζουμε όλοι. Διερχόμεθα μια περίοδο μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, που όμως όλοι πιστεύουμε ότι αγγίζει το τέλος, φτάνει στο τέλος. Και σιγά-σιγά αρχίζει να φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ (…). Με τις πολιτικές αυτές έχουμε ως στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και την αρωγή προς τους πολίτες, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.(… .).Και βεβαίως να είστε σίγουροι ότι όταν περάσει αυτή η κρίση η Πολιτεία θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει, θα επανορθώσει. Γιατί όλες αυτές οι περικοπές που γίνονται, πράγματι πλήττουν τον εργαζόμενο, το ξέρουμε όλοι αυτό. Δεν το κάνουμε ελαφρά την καρδία αλλά είναι η τελευταία θυσία για να βγει ο τόπος από την κρίση. Και όταν έρθει η ώρα, η Πολιτεία θα κάνει αυτό το οποίο είναι κοινωνικά δίκαιο και θα επανορθώσει»

Την αξιοποίηση για την αξιοποίσή τους στο πρόγραμμα εξέφρασαν η σμηναγός Πηγή Δεβετζή και ο επίσης σμηναγός Δημοσθένης Ταμπάκος.

Στην εκδήλωση που έγινε στο υπουργείο Αμυνας παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Αμυνας Δημ. Ελευσινιώτης, ο γγ. του υπουργείου Παιδείας Θαν. Κυριαζής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στράτηγος Μιχ. Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Κωνστ. Γκίνης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Αντ. Τσαντηράκης. Από τους στρατιωτικούς Ολυμπιονίκες παρέστησαν επίσης η υποπλοίαρχος Ειρήνη Αϊνδηλή, η σμηναγός Νίκη Μπακογιάννη, η υπολοχαγός Σοφία Μπεκατώρου, η υποσμηναγός Κατερίνα Βόγγολη, ο ανθυπολοχαγός Νικόλαος Ξυλούρης, η ανθυπολοχαγός Καλλιόπη Ουζούνη και η υποσμηναγός Βούλα Τσιαμήτα.