Η θωράκιση του Αιγαίου περιλαμβάνει σειρά συντονισμένων δράσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, με έμφαση στα εξής: ενίσχυση των στρατιωτικών παρατηρητηρίων στο σύμπλεγμα των νησιών και των νησίδων, ροή εικόνας από στρατιωτικά ραντάρ ή συστημάτων με online σύνδεση προς τα συναρμόδια υπουργεία, ενίσχυση φρουρών (μονάδων, αστυνομικών και λιμενικών σταθμών) και – κυρίως – πύκνωση των περιπολιών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού – Ακτοφυλακής καθώς και εναέριων μέσων σε περάσματα ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά. Επίσης η διάθεση παλιών στρατοπέδων για κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Η Ελλάδα ετοιμάζει και παράλληλο σχέδιο με την εμπλοκή όλων των ένστολων υπηρεσιών για την υποστήριξη – με κέντρα υποδοχής κ.λπ. – τυχόν κύματος προσφύγων από τη Συρία.

Τα μέτρα για τους λαθρομετανάστες εξειδικεύτηκαν σε σύσκεψη στο «Πεντάγωνο» χθες το απόγευμα από τους συναρμόδιους υπουργούς Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλο, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια και Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλη και τους αρχηγούς Γενικών Επιτελείων και Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο κατευθύνσεων που προέκυψαν σε προηγηθείσα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή των τριών συναρμόδιων υπουργών.

«Στόχος μας είναι η αποτροπή, ανάσχεση με καθήλωση τυχόν κυμάτων λαθρομεταναστών στα θαλάσσια σύνορά μας και η αποφυγή εξόδου τους σε ελληνικές ακτές διότι μετά το πρόβλημα γίνεται ανεξέλεγκτο», είναι το στίγμα που διέπει την όλη επιχειρησιακή σχεδίαση για τους παράνομους μετανάστες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και σκέλος για εκείνους που συλλαμβάνονται στα νησιά. Αυτό που εξετάζεται είναι να μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής που θα δημιουργηθούν σε μεγάλα νησιά.

ΣΥΡΟΙ. Στα τουρκικά παράλια, από την άλλη, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται αρκετοί που θέλουν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας – τόσο Σύροι όσο και άλλοι από άλλες χώρες που εκμεταλλεύονται το κλίμα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται – βάσει διεθνών υποχρεώσεων – και για αύξηση των προσφύγων αν υπάρξει επέκταση της κρίσης στη Συρία, παρότι το θέμα αυτό είναι διαφορετικής τάξεως, λένε κυβερνητικές πηγές. Το σκέλος αυτό που αφορά αμιγώς τους εκ Συρίας πρόσφυγες φέρει την ονομασία Ιώνη και προβλέπει κατά κάποιο τρόπο «συγκροτημένη» ροή μέσω Τουρκίας στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας και καταμερισμού αν ο αριθμός των Σύρων στη γειτονική χώρα ξεπεράσει τις 130.000. Σήμερα είναι περίπου 85.000 σε στρατόπεδα και άλλοι τόσοι σε Ιορδανία, Ιράκ κ.α. Για τον σκοπό αυτό, βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ θα δημιουργηθούν ελεγχόμενοι χώροι όπως παλαιότερα είχε συμβεί για τυχόν κύμα από τη Γιουγκοσλαβία και αργότερα από το Κόσοβο. Σύντομα θα γίνει και άσκηση επί αυτού.