Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε σήμερα, κατά την ομιλία του από το βήμα της συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Προς συμφωνία-πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους για τους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα και την επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, που έχουν καθυστερήσει, ο υπουργός επισήμανε ότι, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πολύ δύσκολη -λόγω συνθηκών στην αγορά και το τραπεζικό σύστημα- επαναδιαπραγμάτευση, προκειμένου τα έργα αυτά -που αντιμετωπίζουν θέμα χρηματοδότησης- να μείνουν ζωντανά.

«Τα έργα αυτά στηρίζονται κατά το 1/3, στις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους. Μονάχα η χρηματοδότηση (άλλο 1/3) από το ΕΣΠΑ δεν αποτελεί πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Πρόκειται, πράγματι, για μια ‘καυτή πατάτα’. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία – πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και κατόπιν με τις Τράπεζες και τηνE.E. αναγκαστικά μέχρι το τέλος της χρονιάς. Διαφορετικά, θα έχουμε κατάπτωση ρητρών» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «θεματική σύσταση» των ΕΟΖ

Στο μεταξύ, αναφορικά με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, επισήμανε ότι «η σύσταση ζωνών μπορεί να μην έχει γεωγραφική, αλλά θεματική μορφή, δηλαδή να αφορά συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Οι τυχόν αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου».

«Ασχολούμαι κάθε μέρα με το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης»

Για τα έργα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι ασχολείται «σχεδόν κάθε μέρα» με το πρόβλημα του μετρό, γιατί πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. «Ως προς την επέκταση προς την Καλαμαριά, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και τους προσεχείς μήνες θα γίνει ανακήρυξη του αναδόχου» υπογράμμισε.

Περαιτέρω, τον Μάιο του 2014, αναμένεται η αποπεράτωση του κάθετου άξονα Εγνατίας Οδού «Θεσσαλονίκη (δηλαδή Δερβένι) – Σέρρες – Προμαχώνας», ενώ έως και τον Δεκέμβριο του 2015 «προχωρά η αναβάθμιση του Αερολιμένα ‘Μακεδονία’ της Θεσσαλονίκης».

Σχετικά με το παραεμπόριο, ο ίδιος σημείωσε ότι άμεσα θα είναι έτοιμο το Επιχειρησιακό Κέντρο (ένας «θάλαμος επιχειρήσεων») για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με αντικείμενο το συντονισμό των κατακερματισμένων έως τώρα φορέων, τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών, τον προγραμματισμό και παρακολούθηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα. Πρόσθεσε ότι το Τηλεφωνικό Κέντρο Καταγγελιών θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο.

«Χαρίζω τις εκλογές σε όσους νομίζουν ότι θα κερδίσουν υπονομεύοντας το ευρώ

Καταλήγοντας, ο υπουργός σημείωσε: «Οποτεδήποτε -και ειδικά σε περιόδους ύφεσης- επικράτησαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και η τυφλή αγανάκτηση, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση.

Πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Αποτυχία της κυβέρνησης συνιστά και αποτυχία της Ελλάδας. Και η αποτυχία δεν θα σημαίνει μονάχα προσωρινή παράταση της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας. Θα είναι μια ανυπολόγιστη εθνική καταστροφή. Επομένως, αν κάποιοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές υπονομεύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να μείνουμε στο ευρώ, τότε προσωπικά και από τώρα, τους χαρίζω τις εκλογές».