Με το «όνειρο της Ευρώπης» ξεκίνησαν χθες τα ξημερώματα 102 μετανάστες από τη Σμύρνη με ένα ψαροκάικο, το οποίο βυθίστηκε μόλις πενήντα μέτρα από την ακτή. Εχασαν τη ζωή τους 61 άνθρωποι, από τους οποίους οι 31 ήταν παιδιά (μεταξύ των οποίων τρία μωρά) και οι 18 γυναίκες. Σώθηκαν ο τούρκος καπετάνιος και ο βοηθός του, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Η τραγωδία σημειώθηκε όταν το φορτωμένο σκάφος χτύπησε στα βράχια αμέσως μετά την αναχώρησή του από την κωμόπολη Μεντερές της Σμύρνης. Οσοι βρίσκονταν στο κατάστρωμα κατάφεραν να πέσουν στη θάλασσα και να κολυμπήσουν προς τη στεριά. Αλλοι κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά κολυμπώντας κι άλλοι διασώθηκαν από ειδικές ομάδες που στάλθηκαν στην περιοχή. Οι διασωθέντες ήταν 46. Οι υπόλοιποι φαίνεται πως ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι και θάφτηκαν στο νερό μαζί με το σκάφος. Βατραχάνθρωποι έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες χθες για να τους απεγκλωβίσουν, αλλά ήταν όλοι νεκροί.

Ο τελικός προορισμός των μεταναστών δεν έγινε γνωστός, αλλά η κωμόπολη από την οποία έφυγαν απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σάμο. Οι περισσότεροι ήταν Παλαιστίνιοι, ενώ υπήρχαν επίσης Σύροι και Ιρακινοί. Η Τουρκία φιλοξενεί κάπου 80.000 σύρους πρόσφυγες κοντά στα νοτιοανατολικά της σύνορα με τη Συρία.

Πρόκειται για το δεύτερο ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε παράνομους μετανάστες μέσα σε διάστημα περίπου είκοσι ημερών. Στο προηγούμενο, στα ανοιχτά της Κύπρου, είχαν πνιγεί έξι άνθρωποι, οι οποίοι, όπως είχε γίνει γνωστό, προέρχονταν από τη Συρία. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, το κύμα προσφύγων από τη Συρία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.