Ενα ατελείωτο «πάρτι» φοροδιαφυγής που κρατούσε αρκετά χρόνια, με «καλεσμένους» από ιδιοκτήτες offshore εταιρειών που διατηρούσαν καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων μέχρι ηλεκτρολόγους που δεν έκοβαν ποτέ αποδείξεις και διατηρούσαν περιουσία που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, αποκάλυψε το ΣΔΟΕ, προχωρώντας για πρώτη φορά μαζικά σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, μετοχών, πολυτελών ακινήτων κ.λπ.).

Συνολικά το ΣΔΟΕ προχώρησε σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών που ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να στέλνει μήνυμα ότι «η ανοχή σε όσους φοροδιαφεύγουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, τελείωσε».

Πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και αφορούν τη δράση φυσικών προσώπων και εταιρειών προηγούμενων ετών, όπου και διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, είτε από εικονικά τιμολόγια είτε από μη έκδοση αποδείξεων και άλλων παραστατικών στοιχείων.

Ενδεικτικό της φοροδιαφυγής που έχει πραγματοποιηθεί από τα παραπάνω πρόσωπα τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός ότι συνολικά έχουν δεσμευτεί τραπεζικές καταθέσεις συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 20 εκατομμύρια δεσμεύτηκαν από offshore εταιρεία η οποία δεν υπέβαλλε δηλώσεις και δεν πλήρωσε τον ειδικό φόρο ακινήτων. Με τη δέσμευση των καταθέσεων οι δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών δεν έχουν πρόσβαση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ανάληψη ή να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.

Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του ΣΔΟΕ στα «ΝΕΑ», «αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι φοροφυγάδες είναι ότι ακόμη και αν έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους από τον λογαριασμό τους στο εξωτερικό πριν από την πραγματοποίηση του ελέγχου, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είναι σε θέση να εντοπίσει την κίνηση του λογαριασμού και να προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που αντιστοιχούν σε αξία στο ύψος των καταθέσεων που προϋπήρχαν στον λογαριασμό».

Παράλληλα, το ΣΔΟΕ προχώρησε σε κατάσχεση έξι υπερπολυτελών κατοικιών στη Βούλα, στη Μύκονο και σε άλλα κοσμοπολίτικα μέρη οι οποίες διαθέτουν πισίνες, ενώ την ίδια στιγμή έβαλε φρένο σε οποιαδήποτε μεταβίβασή τους, με έγγραφο που έστειλε στο Υποθηκοφυλακείο και στο Κτηματολόγιο. Ακόμη, κατασχέθηκαν μετοχές στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη συνολικής αξίας 640.000 ευρώ αλλά και επενδυτικά προϊόντα ασφαλιστικών εταιρειών.

Στην περίπτωση του ηλεκτρολόγου, διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο και διασταυρώσεις ότι διέθετε στον τραπεζικό του λογαριασμό περίπου 140.000 ευρώ αλλά στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών δεν είχε δηλώσει ούτε το ένα τρίτο από αυτά που εμφανίζει ως κατάθεση στην τράπεζα. Το ΣΔΟΕ εντόπισε επίσης για φοροδιαφυγή και δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων (μία βρίσκεται στο Ιόνιο και δύο στα Δωδεκάνησα), αγροτών που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης είσπραξης ΦΠΑ χρησιμοποιώντας πλαστά και εικονικά τιμολόγια, έναν τραπεζικό υπάλληλο ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, μία επιχείρηση που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με φωτοβολταϊκά συστήματα, έναν χρηματιστή κ.ά.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα «οι φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους που τους έχουν καταλογιστεί θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εκποιούνται και να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες ότι «Το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».