Το 2002 βρέθηκαν ανάμεσα στους πρώτους των πρώτων. Συγκέντρωσαν περισσότερα από 19.000 μόρια, μπήκαν στις σχολές της επιλογής τους με καλή σειρά και μίλησαν στα «ΝΕΑ» για τη συνταγή της επιτυχίας τους. Μία δεκαετία αργότερα, οι αριστούχοι εκείνων των Πανελλαδικών είναι νέοι επαγγελματίες και διαπρέπουν. Περίπου σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, βρίσκονταν στη θέση των χιλιάδων μαθητών που μαθαίνουν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ωστόσο, η επιτυχία τους ήταν δεδομένη. Οι άριστες βαθμολογίες τους τούς πρόσφεραν την άνετη πρόσβαση στις σχολές της επιλογής τους.

ΝΑΤΑΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

2002: πρώτη στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, 19.120 μόρια

2012: υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Στην Γ’ Λυκείου η Ναταλία Θεοδωρίδου ξέκλεβε χρόνο μετά το διάβασμα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και πήγαινε σινεμά. Συνήθως τα βράδια της Παρασκευής. Ονειρό της τότε ήταν να γίνει σκηνοθέτις. Χωρίς φροντιστήριο, με εξαίρεση κάποια ιδιαίτερα στα Αρχαία, μπήκε πρώτη στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σήμερα, δέκα χρόνια αργότερα, πρόκειται να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης και Κινηματογραφικών Σπουδών στη Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ζει στη Βρετανία. «Οι Πανελλαδικές μεγαλοποιούνται γι’ αυτό που πραγματικά είναι», δηλώνει κοιτώντας πίσω στον χρόνο. «Σε βοηθούν να φτάσεις απλώς σε έναν στόχο. Γι’ αυτό και αν ξαναέδινα εξετάσεις θα πήγαινα με λιγότερο άγχος», προσθέτει χαμογελώντας. Η βάση εισαγωγής στη σχολή της επιλογής της ήταν χαμηλή, εκείνη ωστόσο αρίστευσε. Οι υψηλοί βαθμοί και οι πρωτιές τη συνόδεψαν και στο πανεπιστήμιο. Το 2007 αποφοίτησε πρώτη, με βαθμό 9,2, και ήταν η φοιτήτρια που εκφώνησε τον όρκο. Στο Αριστοτέλειο, ακολούθησε την κατεύθυνση της δραματολογίας και έκανε έρευνα για την έννοια της θυσίας στην αρχαία τραγωδία στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας της. «Είμαι ευχαριστημένη από τη σχολή μου», λέει και συμπληρώνει πως είχε την ευκαιρία να σπουδάσει σε ένα σχετικά νέο τμήμα, με νεαρό και ενθουσιώδες διδακτικό προσωπικό. Δεν μετανιώνει για την επιλογή της. «Η δουλειά που γίνεται στα ελληνικά προπτυχιακά προγράμματα είναι πραγματικά ανώτερη από την αντίστοιχη στα τριετή προγράμματα του εξωτερικού», αναφέρει.

ΙΡΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

2002: πρώτη στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης, 19.200 μόρια

2012: Καθηγήτρια Μαθηματικών – υποψήφια διδάκτωρ στο ΑΠΘ

Η Ιρις Παπαδοπούλου αγάπησε από μικρή τα Μαθηματικά. Ωστόσο, η πρωτιά της το 2002 στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με 19.200 μόρια δεν ήρθε εύκολα. Το καθημερινό της πρόγραμμα περιελάμβανε οκτώ ώρες στο σχολείο, τέσσερις ώρες φροντιστήριο και το λιγότερο τρεις ώρες διάβασμα, ανάλογα με την ημέρα, είχε δηλώσει τότε στα «ΝΕΑ». Εγραψε άριστα στα Μαθηματικά, στη Φυσική και τη Χημεία, ενώ παρέμεινε άριστη και στο πανεπιστήμιο αποφοιτώντας τρίτη στο έτος της. Συνέχισε για μεταπτυχιακό επίσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στη διαφορική γεωμετρία και τα τελευταία δύο χρόνια είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα. Παράλληλα, εργάζεται ως καθηγήτρια Μαθηματικών στα εξωσχολικά προγράμματα του λυκείου από το οποίο αποφοίτησε το 2002, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του παραρτήματος της Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Οπως λέει, είναι περήφανη για την επιλογή της. «Ακόμα και εν μέσω κρίσης τα Μαθηματικά είναι ένας ευρύς κλάδος και η σχολή που ανοίγει πολλές και διαφορετικές προοπτικές εργασίας: από τη μετεωρολογία μέχρι τον προγραμματισμό», υποστηρίζει.

ΔΑΝΑΗ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΥ

2002: από τους πρώτους στη Νομική Αθήνας, 19.377 μόρια

2012: Δικηγόρος

Το 2002 η Δανάη Μπουγιούκου βρισκόταν ανάμεσα στους 14 πρώτους μαθητές πανελληνίως, οι οποίοι πέρασαν με την υψηλότερη βαθμολογία στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Είχε συγκεντρώσει 19.377 μόρια, παίρνοντας υποτροφία για το πρώτο έτος των σπουδών της. «Να ξενυχτήσω για διάβασμα; Αποκλείεται! Προτιμούσα να ξυπνήσω στις έξι το πρωί», είχε δηλώσει τότε στα «ΝΕΑ», εξηγώντας πως το διάβασμα για τις Πανελλαδικές πρέπει να γίνεται συστηματικά και χωρίς υπερβολές. Στο πανεπιστήμιο παρέμεινε οργανωτική. Εχοντας επιλέξει συνειδητά τη σχολή της, δεν δυσκολεύτηκε ποτέ όσον αφορά το διάβασμα για τις εξετάσεις. Συνειδητοποίησε επιπλέον πως η γνώση που έπαιρνε στη σχολή ήταν περισσότερο ουσιαστική από ό,τι στο λύκειο. Από τη Νομική αποφοίτησε με βαθμό 8,3 και σήμερα εργάζεται σε δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα. Το 2004 βρέθηκε ως φοιτήτρια Εράσμους στο Παρίσι. Εκεί διαπίστωσε πως «ο έλληνας φοιτητής της νομικής έχει νωρίτερα στην προπτυχιακή εκπαίδευσή του μια πληρέστερη εποπτεία του Δικαίου». Παρότι σκέφτηκε να συνεχίσει σπουδές στο εξωτερικό, αποφάσισε να παραμείνει στην Ελλάδα. Συνέχισε για μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ειδικεύτηκε στο αστικό δίκαιο. Οπως λέει, είναι τυχερή επαγγελματικά, παρά την κρίση. «Είμαι ευχαριστημένη από τη δουλειά μου. Ως νέα δικηγόρος βρίσκω πολλή υποστήριξη από τους συναδέλφους μου», λέει.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΙΝΑΝΗΣ

2002: από τους πρώτους στην Ιατρική Αθήνας, 19.564 μόρια

2012: Ειδικευόμενος στην καρδιολογία στη Γερμανία

«Αν δεν κουραστείς δεν πρόκειται να δεις κάτι θετικό. Δεν ακολούθησα κάποιο συγκεκριμένο προγραμματισμό στο διάβασμα. Διέθετα όσο χρόνο πίστευα ότι μου είναι αρκετός», είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» ο Θοδωρής Σινάνης το 2002, απόφοιτος τότε του 3ου Ενιαίου Λυκείου Χανίων και μέλλων φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εγραψε άριστα σε πέντε από τα εννέα μαθήματα και συγκέντρωσε 19.564 μόρια, περνώντας από τους πρώτους. Συνεχίζοντας να έχει υψηλές επιδόσεις στα μαθήματα, αποφοίτησε ακριβώς στα έξι χρόνια. Σήμερα, εργάζεται ως ειδικευόμενος γιατρός σε καρδιολογική κλινική στο Ντούισμπουργκ, μια πόλη κοντά στο Ντύσελντορφ στη Γερμανία. Η αναζήτηση μιας θέσης για ειδικότητα στο εξωτερικό ήταν μονόδρομος πολύ πριν από την κρίση, αναφέρει. «Δεν μπορούσα να περιμένω τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι να ανοίξει θέση για την ειδικότητα της παθολογίας στην Ελλάδα», λέει. «Αλλωστε, πλέον η μετακίνηση στο εξωτερικό είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση από ό,τι παλαιότερα». Από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι σήμερα ειδικεύεται στην καρδιολογία. Αφιέρωσε τον πρώτο χρόνο στην εκμάθηση της γλώσσας, ενώ είχε την τύχη να έχει αξιόλογους έλληνες επιμελητές, που τον επέβλεπαν στην κλινική, λέει. Η επιλογή της εξειδίκευσής του προέκυψε όσο ήταν ακόμα φοιτητής στην Ελλάδα. «Αν σκεφτεί κανείς ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, οι εξελίξεις στην καρδιολογία μπορεί να βοηθήσουν πολλούς ασθενείς», αναφέρει. Κοιτώντας πίσω στη δεκαετία που διήνυσε από τα θρανία του σχολείου μέχρι την Εντατική Μονάδα Θεραπείας του νοσοκομείου στην Γερμανία, δηλώνει πως δεν μετανιώνει για την επιλογή του. «Οποιος μπορέσει να σπουδάσει ιατρική, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει», λέει.