Εμφαση στη συνολική διαπραγμάτευση με την ΕΕ και στα αποτελέσματά της - και όχι τόσο στα επιμέρους μέτρα, από τα οποία κρατά αποστάσεις - δίνει το ΠΑΣΟΚ ενόψει της ολοκλήρωσης των επαφών του Πρωθυπουργού στην ΕΕ, που ξεκίνησαν με την επίσκεψη Γιούνκερ.
Στην Ιπποκράτους εκφράζουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού να επιτύχει καλύτερους όρους για την Ελλάδα. Ωστόσο, κατά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να γίνεται συνεχώς επίκληση των θυσιών του ελληνικού λαού και των δημοσιονομικών επιτευγμάτων και η διαπραγμάτευση να γίνεται -λένε με νόημα - «όχι με ενοχικούς όρους». Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί «όπλο» στην ελληνική φαρέτρα το ότι η Ελλάδα έχει διανύσει, μέσα σε δυόμισι μόλις χρόνια, μια τεράστια απόσταση και έχει ήδη πετύχει τα 2/3 της συνολικής προσαρμογής.
Αυτή η πρόοδος, άλλωστε, έχει αρχίσει ήδη να επισημαίνεται και στο εξωτερικό. Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανάλυση των «Νιου Γιορκ Τάιμς» που διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες κατά 20%, «ποσό που στις ΗΠΑ θα ισοδυναμούσε με περικοπές ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων».