Σχεδόν ένα μήνα μετά τη διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό στις 20 Ιουλίου και ύστερα από την οριστική παύση της αναλογικής μετάδοσης και των καναλιών της ΕΡΤ χθες Παρασκευή, νοικοκυριά και δημόσιες υπηρεσίες – που επηρεάζονται από αυτή την αλλαγή – καλούνται ακόμα να προμηθευτούν αποκωδικοποιητές με σκοπό τη λήψη αναλογικού σήματος.

Σε ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου η αγορά τους είναι αναγκαία, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης αναλογικού σήματος από το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας, του οποίου η λειτουργία δεν έχει διακοπεί ακόμα.

Απροετοίμαστες όμως μπροστά στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, παρά τη διαφημιστική καμπάνια των περασμένων μηνών, βρέθηκαν και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας κάποιες από τις παλιές, ογκώδεις τηλεοράσεις παραμένουν κλειστές. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί εφόσον δίνεται προτεραιότητα σε άλλα έξοδα, διευκρινίζουν οι διοικητές τους.

Το Νοσοκομείο Αττικόν, λέει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του Ηλίας Λαμπίρης, πρόκειται να διενεργήσει στα τέλη του μήνα σχετική μελέτη ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες και να υπολογιστεί το συνολικό κόστος για την τοποθέτηση αποκωδικοποιητών.

Σε διαδικασία αγοράς περίπου 200 συσκευών βρίσκεται και το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, αναφέρει ο διοικητής του Ιωάννης Πετρόχειλος. Μετά τις 20 Ιουλίου οι συσκευές ήταν συντονισμένες μόνο στα κανάλια της ΕΡΤ, τα οποία εξέπεμπαν αναλογικά.

Προτεραιότητα στην αγορά αποκωδικοποιητών για τις μονάδες με μεγαλύτερη κίνηση θα δώσει το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Οπως αναφέρει η αναπληρώτρια διοικήτρια Ειρήνη Τοδούλου, το νοσοκομείο δεν έχει προμηθευτεί ακόμη τις συσκευές. «Ψάχνουμε την πιο συμφέρουσα λύση. Σκοπός μας είναι να ικανοποιήσουμε σύντομα όλες τις ανάγκες», αναφέρει. Υπολογίζει πως στο νοσοκομείο χρειάζονται τουλάχιστον 100 αποκωδικοποιητές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιες από τις παλαιές τηλεοράσεις να αντικατασταθούν με καινούργιες.
Νοικοκυριά χωρίς σήμα

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Digea, υπολογίζεται ότι περίπου 140.000 από τα 1.600.000 νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου επηρεάζονται άμεσα από το κλείσιμο του αναλογικού σήματος στον Υμηττό, καθώς ούτε μπορούν να «δουν» το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας ούτε διαθέτουν συσκευές τηλεόρασης νέας τεχνολογίας