«Θέλω να δείρω όλους τους Κορεάτες. Να πάτε να καείτε. Χα, χα, χα συμμορία βλαμμένων», έγραψε ο ελβετός αμυντικός της Παλέρμο Μισέλ Μοργκανέλα στο twitter σε γαλλική αργκό μετά την ήττα της ομάδας του με 2-1 από τη Νότια Κορέα την Κυριακή.

«Πρόσβαλε και παραβίασε την αξιοπρέπεια της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νότιας Κορέας και όλων των Νοτιοκορεατών», δήλωσε ο επικεφαλής της ελβετικής ολυμπιακής αποστολής Τζιαν Γκίλι μετά την ανακοίνωση της αποβολής του Μοργκανέλα, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε δοκιμαστεί και στον Ηρακλή.

«Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση που δεν μας άφησε περιθώρια επιλογών» συμπλήρωσε ο Γκίλι, που χθες αναζητούσε τον επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής και τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Κορέας για να τους ζητήσει συγγνώμη για τη συμπεριφορά του Μοργκανέλα.

Φυσικά το σχόλιο διαγράφηκε και ο ελβετός ποδοσφαιριστής όταν αντιλήφθηκε το λάθος του ζήτησε δημόσια συγγνώμη, αλλά πλέον ήταν πολύ αργά.

Είναι η δεύτερη αποβολή από τους Αγώνες για ρατσιστικό σχόλιο στα social media μετά την περίπτωση της ελληνίδας πρωταθλήτριας στο τριπλούν Βούλας Παπαχρήστου.

Το Αρθρο 40 των κανονισμών της ΔΟΕ, που περιορίζει τα σχόλια των αθλητών στα social media, έχουν βάλει στο στόχαστρο γνωστοί πρωταθλητές που θέλουν να ευχαριστήσουν-διαφημίσουν τους χορηγούς τους μέσω αυτών.

Η επαναστατική διάθεση των αθλητών ξύπνησε όταν η ΔΟΕ τους προειδοποίησε πως δεν μπορούν να ανεβάζουν στο twitter και στο facebook φωτογραφίες και σχόλια των χορηγών τους, γιατί έτσι γίνεται έμμεση διαφήμισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες εις βάρος των επίσημων χορηγών.

Οι αθλητές που δεν συμμορφώνονται με το Αρθρο 40 κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο, να τους αφαιρεθεί η διαπίστευση και να ακυρωθούν.

Στη διαδικτυακή εξέγερση συμμετέχει η αφρόκρεμα των αμερικανών αθλητών του στίβου, οι οποίοι στηρίζονται οικονομικά στους χορηγούς και όχι στην ομοσπονδία που τους δίνει λιγότερα από 15.000 δολάρια (περίπου 12.200 ευρώ) τον χρόνο.

Ο Λέο Μανζάνο, πρωταθλητής στα 1.500 μέτρα, είναι ένας από τους αθλητές που διαμαρτύρεται για το Αρθρο 40 μετά την εντολή που του δόθηκε από τους ανθρώπους που έχουν αποστολή να διαφυλάττουν τα συμφέροντα των χορηγών, πως πρέπει να κατεβάσει φωτογραφία του από το facebook γιατί εμφανίζεται το λογότυπο των παπουτσιών του.

Εγραψε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος με το Αρθρο 40 καθώς μόλις κατέβασα μία φωτογραφία με τα παπούτσια μου και σχόλια για την απόδοσή τους».

Το φαβορί στα 400 μέτρα γυναικών, η Σάνια Ρίτσαρντς-Ρος, έγραψε πως είναι άδικο το Αρθρο 40, ενώ ο πρωταθλητής του ύψους Τζέιμι Νιέτο σημείωσε πως «ήρθε η ώρα για τους ολυμπιονίκες να ανταμείβονται».

Απαντώντας στους αθλητές, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Ανταμς δήλωσε πως «προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα χρήματα που έρχονται στο ολυμπιακό κίνημα».