Το γεγονός ότι η νεαρή κινέζα ολυμπιονίκης κάλυψε το τελευταίο 50άρι (δηλ. το δεύτερο μισό του ελεύθερου) σε χρόνο μικρότερο από το αντίστοιχο κομμάτι του Αμερικανού Ράιαν Λόχτι, ο οποίος είχε νικήσει νωρίτερα στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, προκάλεσε ποικίλα σχόλια!

Κάποιοι αφήνουν υπονοούμενα και γενικά ο σάλος που έχει προκληθεί εξαιτίας της επίδοσης είναι μεγάλος.

Η Γε κολύμπησε το τελευταίο 50άρι σε 28.93, ενώ ο Λόχτι σε 29.1, κάτι που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και μάλιστα η Κλερ Μπάλτινγκ, παρουσιάστρια των αγωνισμάτων κολύμβησης στο BBC, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να πετύχει κάτι τέτοιο μια αθλήτρια 16 χρόνων κι αν θα μπορούσε να έχει πάρει βοηθήματα, εννοώντας φυσικά απαγορευμένες ουσίες. Η Γε είναι η πρώτη γυναίκα που καταφέρνει να κολυμπήσει μια απόσταση γρηγορότερα από έναν άνδρα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατάφερε να κατεβάσει το προηγούμενο ρεκόρ για περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο.

«Πόσα ερωτήματα μπορούν να τεθούν για κάποια η οποία ξαφνικά κολύμπησε τόσο πολύ γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά;» αναρωτήθηκε η Μπάλτινγκ.

Τα ερωτήματα προέκυψαν επειδή στο παρελθόν η κινεζική κολύμβηση είχε αντιμετωπίσει αρκετές περιπτώσεις ντόπινγκ. Το ερώτημα λοιπόν τέθηκε από την Μπάλτινγκ σε έναν πρώην βρετανό πρωταθλητή κολύμβησης και ολυμπιονίκη, τον Μαρκ Φόστερ. Ο τελευταίος απέρριψε κάθε υπόνοια για ενδεχόμενη χρήση ουσιών: «Είναι 16 χρόνων και σε αυτή την ηλικία μπορείς να πετύχεις κάποια σπουδαία πράγματα. Μπορεί να συμβεί αυτό».

Η Μπάλτινγκ προκάλεσε και αρκετά σχόλια στο twitter, κάποια εγκωμιαστικά για τη στάση της να αμφισβητήσει τις επιδόσεις της νεαρής Κινέζας, κάποια άλλα όμως επικριτικά, αφού υπήρχαν και ορισμένοι που ζητούσαν να απολυθεί.

Την ίδια στιγμή όμως η αμφισβήτηση προέρχεται από άλλους. Ο Τζον Λέοναρντ, εκτελεστικός διευθυντής της παγκόσμιας ένωσης προπονητών, περιγράφει αυτή την υπόθεση ως «ενοχλητική»: «Θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για ντόπινγκ. Το μόνο που έχω να πω είναι πως αυτή η ιστορία – και θα βάλω εισαγωγικά – είναι «απίστευτη». Τα τελευταία 100 μ. μου θύμισαν μερικές πρώην ανατολικογερμανίδες κολυμβήτριες. Επίσης και μια ιρλανδέζα κολυμβήτρια το 1996 στην Ατλάντα».

Ο Λέοναρντ πρόσθεσε επίσης: «Φαινόταν σαν σούπερ γυναίκα. Και κάθε φορά που μια κολυμβήτρια θύμιζε σούπερ γυναίκα, στη συνέχεια είχαμε αποκάλυψη ντόπινγκ».

Ο αμερικανός προπονητής σημείωσε ότι είναι φυσιολογικό να έχει βελτιωθεί σημαντικά συγκριτικά με το παγκόσμιο πρωτάθλημα πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά πρόσθεσε: «Ομως το τελευταίο κατοστάρι ήταν αδύνατο. Αν τα προηγούμενα περάσματά της ήταν γρηγορότερα δεν νομίζω ότι κανείς μπορούσε να πει κάτι, αφού είναι πολύ καλή κολυμβήτρια».

«Η επιτυχία μου οφείλεται στη σκληρή δουλειά και την προπόνηση» είπε πάντως η 16χρονη Κινέζα. «Δεν χρησιμοποιούμε απαγορευμένες ουσίες. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Η κινεζική κολύμβηση έχει σταθερή πολιτική πάνω σε αυτό».

Η Γε πέτυχε 4.28.43, ενώ το παγκόσμιο ρεκόρ της Στέφανι Ράις από το Πεκίνο ήταν 4.29.45. Η Ράις χαρακτήρισε την κούρσα της Γε «μια τρελά γρήγορη κολύμβηση». Πρόσθεσε ότι δεν το είδε, αλλά σημείωσε: «Δεν θέλω το τελευταίο πέρασμα να ήταν εκτός ελέγχου».