Στον αέρα παραμένει το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ μετά την άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να πουν το «ναι» σε άμεσες περικοπές μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι διαφωνίες σχετικά με το πακέτο των μέτρων είχαν φανεί από το μεσημέρι της Δευτέρας μετά τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στη συνάντηση στην οποία μετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, οι διαφωνίες εστιάστηκαν κυρίως στα καυτά θέματα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Ειδικότερα, οι προτάσεις που αφορούν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, πλαφόν 2.300 ευρώ στις κύριες συντάξεις, κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000-1.400 ευρώ, περικοπές δώρων στις επικουρικές και των υπολοίπων από τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, μειώσεις κατά 30 ευρώ τον μήνα στις συντάξεις του ΟΓΑ και περικοπές έως και 40% στα εφάπαξ, αποτελούν κόκκινο πανί για τους κυβερνητικούς εταίρους οι οποίοι επιδιώκουν το σπάσιμο των μέτρων σε δύο δόσεις, με τα επώδυνα μέτρα των περικοπών να μετατίθενται για τη διετία 2015-2016.

Οπως προέκυψε και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν απολύτως για την άμεση υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων, με τις συνολικές παρεμβάσεις αυτού του τύπου να οδηγούν σε εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 6,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.