Η αναδιάρθρωση και επιμήκυνση του ομολογιακού δανείου ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, το οποίο έληγε στο τέλος του 2012, έδωσε βαθιά χρηματοοικονομική ανάσα στη φαρμακευτική εταιρεία Lavipharm, γι' αυτό και η διοίκηση της εταιρείας ανέβαλε την αύξηση κεφαλαίου ύψους 16 εκατ. ευρώ καθώς έβλεπε ότι το κλίμα στο Χρηματιστήριο δεν ευνοούσε μια τέτοια προσπάθεια.
Βεβαίως, το αντίτιμο ήταν η μετοχή να τεθεί υπό επιτήρηση, καθώς οι ενοποιημένες ζημιές κοντεύουν να φθάσουν τα ίδια κεφάλαια του ομίλου και το αίτημα των Αρχών για αύξηση κεφαλαίου παραμένει.
Το 2011 o όμιλος της Lavipharm κατέγραψε ζημίες ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, έκτακτων, μη επαναλαμβανόμενων εξόδων συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ (πρόβλεψη επισφαλών πελατών, απομείωση ομολόγων ελληνικού Δημοσίου, αποζημιώσεις προσωπικού, απομείωση αξίας επενδυτικών ακινήτων). Επιπλέον, βάσει διεθνών λογιστικών προτύπων, στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις ενοποιείται το σύνολο των ζημιών θυγατρικών της εταιρειών, με αποτέλεσμα τη σωρευτική απομείωση των ενοποιημένων ιδίων κεφαλαίων που στο τέλος του 2011 μόλις που προσέγγισαν τα 3 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, τα ίδια κεφάλαια της μητρικής διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2011 στα 92,6 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lavipharm Θανάσης Λαβίδας στην τελευταία συνέλευση της εταιρείας ανέφερε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο της υγείας, η έλλειψη σταθερότητας στο επιχειρηματικό περιβάλλον που αποθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων, η πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η άνοδος της ανεργίας και η διάχυτη κρίση ρευστότητας δεν συνηγορούν για την ενίσχυση των κεφαλαίων της εταιρείας στην παρούσα φάση μέσω του Χρηματιστηρίου.
Ο κ. Λαβίδας επανέλαβε τη δέσμευση της διοίκησης για την περαιτέρω μείωση των δαπανών, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση των πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από