Ο ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση στη Συρία Κόφι Ανάν υπογράμμισε την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για τη συγκέντρωση στρατευμάτων γύρω από την πόλη, λέγοντας πως η κλιμάκωση γίνεται «εν όψει επικείμενης μάχης».

Σύμφωνα με το λεγόμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», από το πρωί της Κυριακής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μετά από μία ημέρα βίαιων επεισοδίων με 168 νεκρούς -94 αμάχους, 33 αντάρτες και 41 στρατιώτες.

«Βίαιες συγκρούσεις σημειώνονταν το πρωί της Κυριακής, κυρίως στις συνοικίες Μπαμπ αλ-Τζαντίντ, Ζάχρα και Αρκούμπα» ανέφερε η οργάνωση, λέγοντας πως «εκρήξεις ακούγονταν την ώρα που πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την πόλη».

Στην ίδια ώρα ο μεσολαβητής για τη Συρία Κόφι Αναν εκφράζει την έντονη ανησυχία του για «επικείμενη μάχη» στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

«Μου προκαλούν ανησυχία πληροφορίες για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέων όπλων στα περίχωρα της πόλης, ένδειξη μιας επικείμενης μάχης στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας», τονίζει.

«Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι και τα περίχωρά της δείχνει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να ενωθεί για να πείσει τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μόνο μια πολιτική μετάβαση που θα επέτρεπε μια πολιτική διευθέτηση μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση και να φέρει την ειρήνη στο συριακό λαό» καταλήγει ο Αναν καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να εργαστούν υπέρ μιας πολιτικής λύσης.

«Κάλεσμα» σε στελέχη του καθεστώτος

Παράλληλα, το λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Συμβούλιο» (SNC) -ομπρέλα των οργανώσεων της αντιπολίτευσης- ανέφερε την Κυριακή πως πρέπει να αρχίσει να καταρτίζεται μία μεταβατική κυβέρνηση «πριν πέσει ο Άσαντ» -αφήνοντας ανοικτή την πόρτα και σε στελέχη του καθεστώτος.

«Υπάρχουν στελέχη του καθεστώτος που δεν έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα, που δεν είχαν συμμετοχή σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς» είπε ο πρόεδρος του SNC Αμπντελμπασέντ Σίντα στο Sky News Arabia.

Η πλειονότητα των μελών αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης θα προέρχεται από την αντιπολίτευση, υποστήριξε, αλλά ορισμένα μέλη της μπορεί να είναι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης εάν θεωρηθούν «εθνικής αποδοχής». Στόχος, υποστήριξε ο Σίντα, είναι η κυβέρνηση αυτή να έχει σχηματιστεί πριν πέσει το καθεστώς, ώστε να είναι έτοιμη ως εναλλακτική να αναλάβει μέχρι τη διενέργεια εκλογών.