Νέα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη φέρνει η απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς του υγιούς τμήματος της ATEbank. Η νέα τράπεζα, με ενεργητικό 75 δισ. ευρώ και περισσότερα από 1.200 καταστήματα εντός και εκτός συνόρων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ετσι, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η δημιουργία της αλλάζει τις ισορροπίες στον τραπεζικό χάρτη προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων στις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες της χώρας (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank) που ψάχνουν για αντίστοιχες κινήσεις.

Μετά την ανακοίνωση του ντιλ, πλέον στο κάδρο μπαίνει πολύ πιο έντονα η Εμπορική Τράπεζα, η απόκτηση της οποίας αποτελεί μήλον της Εριδος για Alpha, Εθνική και Eurobank, προκειμένου να ανταγωνιστούν το νέο σχήμα. Οι εξελίξεις μάλιστα αναμένονται σχετικά σύντομα, ενδεχομένως και εντός του καλοκαιριού, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που αποτελεί ακόμη μία πολύφερνη νύφη.

Η νέα τράπεζα που προκύπτει από τη συγχώνευση Πειραιώς και ΑΤΕbank θα έχει παρουσία σε εννέα χώρες εκτός Ελλάδας και θα απασχολεί 17.000 εργαζομένους. Η διατήρηση των εργαζομένων της ATEbank στο νέο σχήμα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους προτιμήθηκε η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς έναντι των υπολοίπων ενδιαφερομένων.

Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει και για τους πελάτες της ATEbank, καθώς από σήμερα όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία ATEbank.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, χωρίς καμία αλλαγή. Μάλιστα, για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης στο 210-9892.900.

Στα πλεονεκτήματα του νέου σχήματος έναντι των εναλλακτικών σεναρίων συγχώνευσης με άλλη ελληνική τράπεζα είναι ότι η διπλοκάλυψη του δικτύου των καταστημάτων είναι σχετικά μικρή. Και αυτό γιατί η Τράπεζα Πειραιώς ως επί το πλείστον δραστηριοποιείται στα αστικά κέντρα, αντίθετα η δύναμη της ΑΤΕbank βρίσκεται στην περιφέρεια. Ετσι, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, προκύπτουν μεγαλύτερες συνέργειες για τη νέα τράπεζα.

Επιπλέον πλεονέκτημα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι ότι μέσω της συμφωνίας αποκτά το σύνολο του καταθετικού χαρτοφυλακίου της ATEbank, που υπολογίζεται περίπου στα 14 με 14,5 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων η συνολική καταθετική βάση του νέου σχήματος διαμορφώνεται στα 35 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Πειραιώς αποκτά υγιή δάνεια της τάξεως των περίπου 14,5 με 15 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών της στα 47 δισ. ευρώ.

Μέσω της συμφωνίας αυτής βελτιώνεται και η κεφαλαιακή επάρκεια της Πειραιώς, με τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων (tier 1) να ξεπερνά το 8%, γεγονός που σημαίνει ότι – αναλογικά – το νέο σχήμα θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια στο μέλλον.