Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος και η οικονομική κρίση αποδείχθηκε θανατηφόρος συνδυασμός για τα έσοδα ενός καφέ-μπαρ στην περιοχή της Κατερίνης.

Η υπεύθυνη του καταστήματος, στην προσπάθειά της να επιτύχει αναμόρφωση του ενοικίου αλλά και για να καταφέρει να είναι εντάξει στις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι της ιδιοκτήτριας, των προμηθευτών και της Εφορίας, αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Και το δικαστήριο, όπως προκύπτει από την απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κατερίνης, ζύγισε τα δεδομένα προ και μετά την εφαρμογή του επίμαχου νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη πριν και μετά την οικονομική κρίση.

Ετσι, δικαίωσε την υπεύθυνη του καταστήματος και αποφάσισε τη μείωση του ενοικίου κατά 30% θέτοντας νέες βάσεις στο συμφωνητικό μίσθωσης.

Οπως προκύπτει από την απόφαση, η ενάγουσα είχε ενοικιάσει το κατάστημα τον Μάρτιο του 2009 με προοπτική να το δουλέψει μέχρι το 2017, το οποίο θα λειτουργούσε ως καφέ-μπαρ-ζαχαροπλαστείο. Το ύψος του μισθώματος ορίστηκε σε 4.725 ευρώ τον μήνα. Τα πρώτα μηνύματα αναδουλειάς έφτασαν το φθινόπωρο του 2010, όταν εφαρμόστηκε ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος.

«Η νομοθετική ρύθμιση είχε άμεση συνέπεια, η αγοραστική κίνηση της καφετέριας και η κατανάλωση των ειδών αυτής σημείωσαν ραγδαία πτώση και μείωση, δεδομένου ότι απαγορεύεται πλέον το κάπνισμα στον κύριο χώρο ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων της. Πριν από την εξέλιξη αυτή η επιχείρηση της ενάγουσας παρουσίαζε μεγάλη κίνηση και κατανάλωση. Από τη θέση σε ισχύ όμως του νόμου μεταβλήθηκαν οι συνθήκες», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.