«Ελληνες, δεν είστε μόνοι σας, υπάρχει ελπίδα». Αυτό ήταν το μήνυμα που έφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά τη συνάντησή του χθες με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα που έχουν δείξει και οι Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης στη φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Την ίδια στιγμή όμως ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν.

«Η λέξη-κλειδί είναι αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος δήλωσε πως «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε». Παράλληλα όμως έθεσε σαφώς το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η χώρα. «Για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων και διεθνών εταίρων πρέπει να σταματήσουν οι καθυστερήσεις» είπε. «Δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Οι δράσεις, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές». Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στη σχέση που έχει με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο αποκάλεσε «καλό φίλο», ενώ δεν δίστασε να δώσει έναν πιο προσωπικό τόνο λέγοντας «μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Σαμαρά, έχω εμπιστοσύνη ότι θα προκύψουν αποτελέσματα».

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ. Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των τριών κομμάτων θα προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, θα διευρύνει τον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων, θα κάνει ταχύτερα τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών, θα περιστείλει τη φοροδιαφυγή και θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες «από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο δημόσιο κονδύλι».

Το μήνυμα Μπαρόζο, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα στη δυσκολότερη φάση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, έφερε μια ανάσα αισιοδοξίας στο σκηνικό που διαμορφώνεται, καθώς, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, έγινε σαφές πως οι εταίροι «δεν ετοιμάζουν την έξοδό μας από την ευρωζώνη». Αναφορές όπως «όλοι μας στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συσπειρωθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες για το μέλλον του κοινού μας νομίσματος» λειτουργούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θετικά και προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό, καθώς «βρισκόμαστε στην κρισιμότερη καμπή του προγράμματος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρ’ ότι ο κ. Μπαρόζο επέμεινε ιδιαίτερα και στην τήρηση των συμφωνηθέντων – για το οποίο τον διαβεβαίωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός -, υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους πως «η καλύτερη ελπίδα για επάνοδο στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη. Η παραμονή στο ευρώ είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποφευχθούν χειρότερα δεινά και χειρότερες δυσκολίες για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες».

Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η φράση του προέδρου της Κομισιόν: «Ξέρω ότι πολλοί αισθάνονται ότι έχει χαθεί η ελπίδα, πολλοί είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν πάρα πολύ δύσκολες θυσίες και πολλοί διερωτώνται γιατί πρέπει να κάνουν ακόμα περισσότερα. Καταλαβαίνω αυτές τις ανησυχίες και συμφωνώ ότι κάποιες από τις προσπάθειες φαίνονται άδικες. Αλλά καλώ τους πολίτες να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι οι άλλες εναλλακτικές δυνατότητες θα είναι πολύ πιο δύσκολες για την Ελλάδα».

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκε και το θέμα της λαθρομετανάστευσης αλλά και η ανάγκη να αποφεύγονται δηλώσεις αξιωματούχων που δυσκολεύουν την πορεία της Ελλάδας – για το τελευταίο ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πως «κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή θα καταθέσει νομοθετική πρόταση με την οποία υλοποιείται ένα ακόμα βήμα της Ενωσης στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα θα ανατεθεί η ευθύνη εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.