Στην Τράπεζα Πειραιώς πέρασε το «καλό κομμάτι» της Αγροτικής Τράπεζας, όπως αποφασίστηκε χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, η οποία σηματοδοτεί τις ανακατατάξεις που έρχονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μήνυμα επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Την προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς προέκρινε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) λόγω της διασφάλισης που έδωσε για την κάλυψη του συνόλου του προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας. Ετσι, στην Τράπεζα Πειραιώς περνούν οι καταθέσεις της Αγροτικής, ένα μεγάλο μέρος των δανείων (τα εξυπηρετούμενα) και όλο το προσωπικό της σημερινής ΑΤΕ. Τα ενήμερα δάνεια των αγροτών μεταβιβάζονται στην Πειραιώς. Για τα μη ενήμερα, θα υπάρξει σύντομα νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, οι θυγατρικές που δεν θα μεταβιβαστούν, θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο.

Με ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς επαναλαμβάνει τη δέσμευση της διοίκησής της για την διασφάλιση όλων των θέσεων απασχόλησης των εργαζομένων της ΑΤΕ. Ανακοινώνει επίσης ότι από τη Δευτέρα όλο το δίκτυο των καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρόντας όμως την εμπορική επωνυμία ΑΤΕbank και οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται κανονικά.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αμέσως μετά τον διαχωρισμό της Αγροτικής σε δύο κομμάτια: την «καλή» και την «κακή» τράπεζα. Απόφαση που ελήφθη έπειτα από σχετική εισήγηση της Τραπέζης της Ελλάδος το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και εγκρίθηκε από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ προηγήθηκε θετική γνωμοδότηση της τρόικας.

ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ. Μεγάλη πίεση για την επίσπευση των αποφάσεων για το μέλλον της ΑΤΕ άσκησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία πίεζε για άμεση λύση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε θέσει χρονικό όριο για τη λήψη απόφασης ώς το τέλος Ιουλίου.

Για την απόκτηση της ΑΤΕ προσφορά είχε καταθέσει και η Eurobank αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, αποσύρθηκε στα μέσα της εβδομάδας.

Κυβερνητικοί και τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με την απόφαση αυτή δίνεται λύση στο μεγάλο πρόβλημα της Αγροτικής Τράπεζας η οποία τα τελευταία 7 χρόνια είχε χρηματοδοτηθεί με 5 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι είχε ζημιές ύψους 3 δισ. ευρώ. Εκτιμάται επίσης ότι οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, θα ανέλθουν στα 600 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.

Η νέα τράπεζα θα έχει σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεις 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 47 δισ. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζομένους με 1.230 καταστήματα και παρουσία σε εννέα χώρες εκτός Ελλάδος.

Στην «καλή» τράπεζα, με την επωνυμία Νέα Αγροτική Τράπεζα μεταφέρεται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλαιάς Αγροτικής.

Στην «κακή» τράπεζα περνούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υποχρεώσεις θυγατρικών, αλλά και εγγυήσεις που είχε χορηγήσει το πιστωτικό ίδρυμα. Αθροιστικά το «κακό» ενεργητικό της «bad bank» εκτιμάται στα 3,5-4,5 δισ. ευρώ.

Η Νέα Αγροτική Τράπεζα εκτιμάται πως θα αντλήσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον EFSF κεφάλαια ύψους 3,45 δισ. ευρώ.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας θα ανακληθεί και η παλαιά Αγροτική θα τεθεί σε ειδική εκκαθάριση.