Στις 20/4/2011 η κιτρινόμαυρη ομάδα αγωνιζόταν για τελευταία φορά στην Α1 και από χθες, 25/7/2012, ανήκει αυτοβούλως στη Β’ Εθνική. «Λόγω μη δυνατότητας συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών», όπως ανέφερε η ανακοίνωση-σοκ της ΕΟΚ, η οποία «έκανε δεκτό το αίτημα του σωματείου ΑΕΚ να λάβει μέρος στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013».

Η απόφαση πάρθηκε την ύστατη στιγμή κατόπιν συνάντησης εκπροσώπων της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ με τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Γ. Φιλίππου, ο οποίος φέρεται να είπε: «Αποφασίστε ό,τι θέλετε. Εγώ χρέη άλλων δεν αναλαμβάνω. Τα δικά μου τα έχω ρυθμίσει».

Η σκέψη να παραμείνει η ΑΕΚ στην Α2 παρά τα χρέη που φθάνουν τα 2 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 450.000 τα έχει αναλάβει ο κ. Φιλίππου και τα υπόλοιπα αφορούν τις τρεις επόμενες διοικήσεις) με την ελπίδα να εκμεταλλευτεί προβλήματα ομάδων της Α1 και να προβιβαστεί, εγκαταλείφθηκε αμέσως και προκρίθηκε η λύση του υποβιβασμού με διάλυση της ΚΑΕ. Στόχος, τα «νέα» χρέη να μεταφερθούν σε φυσικά πρόσωπα (Δρόσος, Καραμανλής, Γεωργαντζόγλου) και η ομάδα να απελευθερωθεί από τον (νέο) οικονομικό βραχνά της. Λίγο πριν λήξει η προθεσμία, δηλαδή λίγο πριν η ΑΕΚ βρεθεί στην τελευταία κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος, κατέθεσε στην ΕΟΚ αίτημα για συμμετοχή στη Β’ Εθνική το οποίο έγινε δεκτό από την ομοσπονδία. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ λένε πως έχουν βρει χρηματοδότη, που θα διαθέσει για την επόμενη διετία 300.000 ετησίως, ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνιστική ομάδα που θα έχει στόχο την επιστροφή των Κιτρινόμαυρων στην Α1 το 2014!

Η αντικατάσταση της ΑΕΚ έχει σημειολογικό ενδιαφέρον. Τη θέση της ομάδας που έφερε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην Ελλάδα θα πάρει η ομάδα που φέρει το όνομα του πρώτου καταγεγραμμένου ολυμπιονίκη. Ο Κόροιβος Αμαλιάδας θα αγωνίζεται στην Α2, ενώ η ΑΕΚ μίκρυνε σε τέτοιον βαθμό που ο κάποτε απαξιωτικός και προσβλητικός χαρακτηρισμός «ΑΕΚάκι» αποτυπώνει απλά τη σκληρή πραγματικότητα!

Ο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Την απόκτηση του διεθνούς γκαρντ Βασίλη Ξανθόπουλου (28 χρ., 1μ88) ανακοίνωσε χθες ο Παναθηναϊκός, ο οποίος συνεχίζοντας τη… σάρωση των ταλέντων θα κάνει δικό του τον Γιάννη Παπαγιάννη της Εθνικής U16. Ο 15χρονος έχει ύψος 2μ11 και την απόκτησή του εισηγήθηκε ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο οποίος τον είχε πέρσι προωθήσει στην ανδρική ομάδα ρίχνοντάς τον στα παρκέ της Α1 (6 αγ.).

Στην Μπαρτσελόνα ανήκει από χθες ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός επέστρεψε ύστερα από 10 χρόνια στους Καταλανούς, που ανακοίνωσαν την απόκτησή του για έναν χρόνο.