Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, επισήμανε στη χθεσινή Οργανωτική Γραμματεία του κόμματος πως το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει με υπευθυνότητα στη χάραξη της στρατηγικής της κυβέρνησης, όχι όμως και στη διαχείριση των πραγμάτων.

Η αποστασιοποίηση του Βαγγέλη Βενιζέλου από το κυβερνητικό έργο μία ημέρα μετά την επισήμανσή του σε κομματικά στελέχη ότι την ευθύνη των χειρισμών έχουν ο Αντώνης Σαμαράς και οι υπουργοί, δεν είναι τίποτε άλλο από την επιδίωξή του «να τονίσει τις διαφορές των κομμάτων σε επίπεδο πολιτικής» έλεγαν χθες υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι κατά τη συνεδρίαση του οργάνου ανέφερε πως διαφωνεί και με την πρόταση του ΚΕΠΕ για οριζόντια περικοπή των συντάξεων λέγοντας ότι είναι «άδικη» για συνταξιούχους που έχουν καταβάλει μεγάλες εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι άσχετες με το περιεχόμενο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όπου ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός μίλησε για αναδιαπραγμάτευση βήμα προς βήμα σε ορίζοντα τετραετίας, την ώρα που ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι «το πρόγραμμα» δεν βγαίνει κι επομένως η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης στη βάση ενός επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Αίσθηση προκάλεσε και η κριτική που άσκησε χθες για το θέμα των κρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις, αποφεύγοντας ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες τουλάχιστον στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Την ίδια ώρα μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δήλωσή του εγκαλεί την κυβέρνηση για αναξιοκρατικές προσλήψεις με μικροκομματικά κριτήρια.

Στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας ο Βαγγέλης Βενιζέλος άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρότασή του που αφορά τη «σεισάχθεια» και τόνισε ότι εάν εφαρμοζόταν, θα επιβάρυνε τους φορολογουμένους και τους καταθέτες κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Παράλληλα εστίασε στην κοινωνική οπτική με την οποία αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ τα θέματα της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη συνάντησή του νωρίτερα με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών άνοιξε το ζήτημα της αντιμετώπισης των δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους και ζήτησε από τις τράπεζες να εφαρμόζουν ως προς τις διευθετήσεις των δανείων, πρωτίστως των στεγαστικών και καταναλωτικών, τους κανόνες που έχουν νομοθετηθεί για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Στόχος είναι το ύψος της μηνιαίας δόσης να εναρμονιστεί με τα πραγματικά εισοδήματα.

Επίσης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ τόνισε ότι πρέπει να διατεθούν από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους 2,7 δισ. ευρώ συνολικά για το 2012 προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.