Οπως επισημαίνει κυβερνητική πηγή, η έλευση Μπαρόζο δίνει αυτό το στίγμα, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις ελληνικές επιθυμίες, καθώς εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κρίσιμες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Το επόμενο διάστημα ουσιαστικά θα γίνει η συζήτηση τι είδους Ευρώπη θέλουμε και σε αυτή τη συζήτηση η Ελλάδα είναι παρούσα» προσθέτει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, ο κ. Μπαρόζο αναμένεται να είναι ενθαρρυντικός σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Ελλάδας μέχρι τώρα και αυτό ερμηνεύεται ως έμμεση διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν υπόψη αυτές οι προσπάθειες στον διάλογο που θα ανοίξει σε πολιτικό επίπεδο για το μέλλον της χώρας. Από τον κ. Μπαρόζο η Ελλάδα αναμένει ένα σαφές μήνυμα που θα «κλείσει τα στόματα» όσων υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και καλλιεργούν με δηλώσεις τους το ενδεχόμενο να βγει η χώρα από το ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να συζητήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν και το θέμα της επιμήκυνσης και να στείλει το μήνυμα ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στους εταίρους οι οποίοι τη στηρίζουν οικονομικά. Ωστόσο για την επιμήκυνση από το Μαξίμου επιμένουν ότι το ζήτημα θα τεθεί επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση «όταν είμαστε βέβαιοι ότι θα ικανοποιηθεί».

Νωρίτερα αύριο ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς θα έχουν ανάψει το πράσινο φως για το περίγραμμα των μέτρων, τα οποία ετοίμαζε έως αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Τα μέτρα περικοπών ύψους 11,5+3 δισ. ευρώ, μαζί με τη λίστα των οργανισμών που συγχωνεύονται και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι το πλήρες «μενού» των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας στη συνάντησή τους με τον κ. Σαμαρά αύριο Παρασκευή.

«Στασιμότητα τέλος». Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να πείσει τόσο τους εκπροσώπους της τρόικας όσο και τον κ. Μπαρόζο ότι η τρικομματική κυβέρνηση που προέκυψε έπειτα από δύο επώδυνες εκλογικές αναμετρήσεις είναι αποφασισμένη να ξαναφέρει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε «τροχιά», ότι αυτή τη φορά οι υποσχέσεις θα τηρηθούν και θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές. «Στασιμότητα τέλος» είναι η κεντρική ιδέα στις συζητήσεις του καυτού διημέρου ενώ την ίδια στιγμή θα δοθεί έμφαση και στην ύφεση που «βούλιαξε» την ελληνική οικονομία στο -7%.

Στις συναντήσεις του ο έλληνας Πρωθυπουργός θα αναφερθεί ιδιαίτερα στο θέμα της ύφεσης εξηγώντας ότι σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η πολιτική των μέτρων περικοπών του εισοδήματος αποφέρει ελάχιστα ενώ επανατροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο, οδηγώντας σε νέο σπιράλ ύφεσης. Αυτό θα είναι κι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς γενικότερα προκειμένου να τεθούν οι βάσεις αναζήτησης άλλου μείγματος στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση.