«Το μήνυμα του Προέδρου είναι ότι τα κράτη θα πρέπει να έχουν μια αντίδραση αντίστοιχη των αγορών», υπογράμμισε εκπρόσωπος του Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ανάλογη έκκληση απηύθυναν σε συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί με τον ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος.

Τον περασμένο Ιούνιο οι 17 της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να χορηγήσουν δάνειο ύψους 100 δισ. ευρώ στη Μαδρίτη προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος. Εκείνη η συμφωνία ωστόσο φόρτωνε με επιπλέον χρέος την Ισπανία, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία των αγορών. Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι 17 αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής που ακολούθησε στο τέλος του μήνα να χορηγήσουν απευθείας τα χρήματα στις ισπανικές τράπεζες, αφού όμως πρώτα δημιουργηθεί μια σχετική ρυθμιστική αρχή. Η λύση του προβλήματος δημιούργησε ένα νέο πρόβλημα: με τον χρόνο να πιέζει δεν υπάρχει η πολυτέλεια των πολλών μηνών ή και χρόνων που απαιτούνται για τη δημιουργία του οργάνου. Οι χθεσινές εκκλήσεις για άμεση ενεργοποίηση αποκτούν σε αυτήν τη φάση δραματικό χαρακτήρα, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έφταναν στο 7,6%, ενώ οι αποδόσεις των διετών ομολόγων άγγιζαν το 7,1%. Τα ισπανικά σπρεντ τράβηξαν στον ανήφορο και τα ιταλικά σπρεντ που έφτασαν ώς τις 545 μονάδες για να κλείσουν τελικά στις 520.

ΑΦΑΣΙΑ. Επιδίωξη του Παρισιού και της Μαδρίτης είναι να έχει ολοκληρωθεί ο μηχανισμός που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας των τραπεζών έως το τέλος του χρόνου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του Βερολίνου, που εξακολουθεί όμως να βρίσκεται σε διαφορά φάσης. Παρά τις οξύτατες επικρίσεις που δέχθηκε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την Ελλάδα. Ο Ρέσλερ υπεραμύνθηκε των δηλώσεών του περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δήλωσε απογοητευμένος από τις έως τώρα ελληνικές προσπάθειες. «Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες. Επομένως οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν», σημειώνει για να προσθέτει ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις. «Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην ευρωζώνη», καταλήγει.

Το διαφορετικό μήκος κύματος με το οποίο κινείται η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνεται από την αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισε προειδοποίηση ομάδας οικονομολόγων – συμπεριλαμβανομένων δύο συμβούλων της – πως η Ευρώπη «υπνοβατεί προς μια καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων». «Δεν συμμεριζόμαστε καθόλου αυτήν την άποψη», τόνισε εκπρόσωπος της καγκελαρίας. Χαλαρή ήταν και η αντίδραση – όπως και των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης – στην υποβάθμιση από την Moody’s της προοπτικής έξι ομόσπονδων κρατιδίων, στα οποία περιλαμβάνονται τα βιομηχανικά κρατίδια της Βάδης – Βυρτεμβέργης, της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Το μόνο που φαίνεται να απασχολεί τη γερμανίδα Καγκελάριο είναι απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία ζητά τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις εκλογές του 2013. Η απόφαση θεωρείται πλήγμα για την Ανγκελα Μέρκελ, αφού ο νόμος είχε τροποποιηθεί από την κυβέρνησή της πριν από έναν χρόνο.