Από τα 12 της χρόνια έλεγε ότι ήθελε να τραγουδά για να κάνει τον κόσμο να ξεχνά τα βάσανά του. Από τη στιγμή που κάποιος την άκουγε, δεν μπορούσε να την ξεχάσει ποτέ. Εναν χρόνο μετά τον θάνατο της Εϊμι Γουάινχαουζ, οι άνθρωποι που τη γνώρισαν από κοντά μεταφέρουν εικόνες, εντυπώσεις και συναισθήματα. Εξω από το σπίτι της αφήνουν λουλούδια για την Εϊμι που έφυγε από τη ζωή στα 27 της χρόνια.

«Στα τραγούδια της ήταν πάντα αυτοβιογραφική. Ολοι γράφουν από τις εμπειρίες τους, η Εϊμι όμως λέει λεπτομέρειες», τονίζει η Τάιλερ Τζέιμς, στενή της φίλη από τότε που πρωτογνωρίστηκαν στα 13 τους χρόνια. Ο στίχος «έκλαψα για σένα στο πάτωμα της κουζίνας», από το «You Know I’m No Good», αναφέρεται σε έναν από τους καβγάδες της με τον φίλο της τότε Μπλέικ Φίλντερ Σίβιλ.

Η Εϊμι μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου πάντα ακούγονταν μουσικές και η τηλεόραση σπάνια ήταν ανοιχτή. Χόρευε κλακέτες και τραγουδούσε. Ο Μπιλ Αστον από τη National Youth Jazz Orchestra θυμάται τη στιγμή που συνάντησε εκείνο το 16χρονο κορίτσι. «Μπήκε στην αίθουσα και είπε με τη μία το τραγούδι εκπληκτικά, έχοντας ακούσει μόνο τους άλλους να το τραγουδούν».

Ο Αστον πιστεύει ότι έπαιξε ρόλο στο ταλέντο της το γεγονός ότι ο πατέρας της, ο Μιτς, ήταν εβραίος οδηγός ταξί. «Εχουν το καλύτερο μουσικό κριτήριο», λέει.

«Οταν η Εθνική Ορχήστρα Νέων έδινε συναυλίες στο Μπάρμπικαν με Ρόζμαρι Κλούνι και Πέγκι Λι, το κοινό όλο ήταν εβραίοι οδηγοί ταξί»!

«Μερικές φορές το να ακούω την Εϊμι να τραγουδά με βοηθά, άλλες φορές με στεναχωρεί. Μου λείπει όσο δεν μπορώ να περιγράψω», σημειώνει ο πατέρας της στην ιντερνετική Huffington Post. «Μόλις τελειώσω αυτό που γράφω, θα καθήσω με ένα φλιτζάνι τσάι να την ακούσω να λέει το «The Nearness Of You»».