Το παζλ των νέων οργάνων του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνεται εντός της εβδομάδας με τις ανακοινώσεις των γραμματέων των τομέων του ΠΑΣΟΚ, τους υπευθύνους για την ανασύσταση στις 13 περιφέρειες της χώρας αλλά και το νέο διοικητικό και επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται όμως από την ηγεσία του κόμματος στη σύνθεση της επιτροπής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το «μάτι» της Ιπποκράτους στο εσωτερικό του τρικομματικού κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαγγέλης Βενιζέλος προσανατολίζεται να βάλει στο εν λόγω όργανο στελέχη που έχουν διατελέσει στο παρελθόν υπουργοί και υφυπουργοί, κοινώς έχουν κυβερνητική εμπειρία και την ικανότητα να υποστηρίζουν ή να υποδεικνύουν τι πρέπει να γίνεται σε επίπεδο κυβέρνησης. Ρόλο στην επιτροπή θα έχουν μεταξύ άλλων, όπως όλα δείχνουν, οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανόλης Οθωνας, Χρήστος Βερελής και Κώστας Καρτάλης.

Παράλληλα, θα οριστούν 325 υπεύθυνοι για την ανασύσταση ανά καλλικρατικό δήμο οι οποίοι και θα έχουν την ευθύνη της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και των επανεγγραφών των μελών και φίλων. Στη μάχη των τοπικών κοινωνιών θα ριχθούν επίσης και ιστορικά στελέχη, οι λεγόμενοι «βετεράνοι» του ΠΑΣΟΚ όπως οι Γιάννης Σουλαδάκης, Φοίβος Ιωαννίδης και Παρασκευάς Αυγερινός.

Ο κεντρικός σχεδιασμός της πορείας ανασύστασης αναμένεται να αποφασισθεί την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος που έχει συγκαλέσει για το μεσημέρι ο συντονιστής της Πάρις Κουκουλόπουλος.

Μία ημέρα πριν – την Τρίτη – ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος η οποία αναμένεται να ασχοληθεί με την έλευση της τρόικας αλλά και τα γενικότερα ζητήματα που συνδέονται με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Ενόψει και της νέας συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συζητήσει με τα στελέχη του Κινήματος για τις προτάσεις του σε ό,τι αφορά την εξεύρεση των 11,5 δισ., όπως επίσης και τις θέσεις του κόμματος σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα τεκταινόμενα στην Ιπποκράτους φαίνεται πάντως ότι δεν… συγκινούν όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλά εξ αυτών δείχνουν σταθερή διάθεση αποστασιοποίησης από τις εξελίξεις. Οι προθέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου παραμένουν άγνωστες προς το παρόν αλλά ο πρώην υπουργός δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να προβεί προς το παρόν σε κινήσεις ή σε δηλώσεις που θα ανακινήσουν εσωκομματικό ζήτημα. Οι πληροφορίες πάντως φέρουν τον κ. Λοβέρδο να έχει πυκνές συνομιλίες με κομματικά στελέχη χωρίς να αποκλείεται μετά το καλοκαίρι να θελήσει να αποτυπώσει την ανησυχία του για τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με κάποιο κείμενο που θα συνυπογράφουν πανεπιστημιακοί ή νεολαίοι.

Μέσα στην εβδομάδα η Δυναμική Ελλάδα, η κίνηση πολιτών που έχει συγκροτήσει ο Ηλίας Μόσιαλος, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα κείμενο – εν είδει διακήρυξης – το οποίο θα υπογράφουν τουλάχιστον 50 ιδρυτικά μέλη του φορέα με στόχο τον Σεπτέμβριο να ξεδιπλωθούν οι επόμενες κινήσεις.