Δεν τους ήταν άγνωστος. Οι δρόμοι των ελεγκτών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ Αττικής και του πρώην μποντιμπίλντερ από τον Νέο Κόσμο είχαν διασταυρωθεί πρώτη φορά το 2005, όταν και συνελήφθη για εμπόριο αναβολικών. Τον περασμένο Φεβρουάριο τον έπιασαν ξανά επ’ αυτοφώρω, σε μία από τις ταχυδρομικές θυρίδες του, να φορτώνει δέματα με ενέσιμες αμπούλες και χαπάκια. Στα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει είχε διευρύνει το διεθνές πελατολόγιό του και εξελίξει τις μεθόδους του. Δεν κατάφερε όμως (ξανά) να καλύψει τα ίχνη του.

Τον παρακολουθούσαν καιρό – έπειτα από σήμα ξένων διωκτικών Αρχών. Ηταν λάτρης της ταχύτητας. Την ημέρα της σύλληψής του επέβαινε σε μηχανή Ducati και στο υπόγειο γκαράζ του σπιτιού του είχε παρκαρισμένη μια Porsche. Είχε πολλά ονόματα, ταυτότητες και διαβατήρια. Είχε και φαντασία. Βάφτιζε το περιεχόμενο των δεμάτων που εισήγαγε παράνομα από τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη «βότανα, χαρτική ύλη, αναμνηστικά». Η ιστορία του δεν δείχνει μόνο την ελαστική αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης στην Ελλάδα, αποδεικνύει ακόμη πως η χώρα μας έχει γίνει ένα από τα κέντρα διακίνησης αναβολικών.

Η ΑΠΑΤΗ. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», ο 44χρονος είχε στήσει – τουλάχιστον από το 2009 – τρεις ιστοσελίδες μέσω των οποίων πουλούσε αναβολικά στεροειδή. Χρησιμοποιώντας πλαστό σλοβένικο διαβατήριο απέκτησε ΑΦΜ στη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης και με αυτά τα στοιχεία νοίκιασε ταχυδρομικές θυρίδες στα ΕΛΤΑ Αγίου Αρτεμίου και Ακροπόλεως. Με το πραγματικό του όνομα, αλλά ψευδή διεύθυνση κατοικίας, είχε νοικιάσει άλλη μία θυρίδα. Σε αυτές κατέληγαν τα δέματα που εισήγαγε από την Ασία. Τα σκευάσματα που περιείχαν τα πακέτα καλύπτονταν από φύλλα καρμπόν για να μην ανιχνεύονται οι αναβολικές ουσίες από συσκευές ελέγχου. Το πελατολόγιό του έφτανε τις 19 σελίδες στις οποίες αναγράφονταν 121 ταχυδρομικές αποστολές αναβολικών σε αντίστοιχα ονόματα και διευθύνσεις σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία και Ολλανδία. Παράλληλα έστελνε πακέτα και στην Αυστραλία, το περιεχόμενο των οποίων δικαιολογούσε ως ρούχα. Σε ελέγχους του ΣΔΟΕ στις ταχυδρομικές θυρίδες του κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 108.600 δισκία, 2.100 ενέσιμες αμπούλες (ανάμεσά τους και τεστοστερόνη) και 755 σκευάσματα τζελ (αλοιφή) αναβολικών. Τα τελευταία δύο χρόνια οι γερμανικές τελωνειακές Αρχές της Στουτγάρδης ερευνούσαν τη δράση του 44χρονου. Το 2003 είχε συλληφθεί και πάλι έξω από ταχυδρομείο έχοντας στην κατοχή του 100 δισκία εφεδρίνης και στο σπίτι του είχαν βρεθεί 3.000 χάπια αναβολικών.

Η υπόθεση του 44χρονου δεν είναι η μόνη που απασχόλησε το ΣΔΟΕ Αττικής. Το 2005 συνελήφθη φαρμακοποιός από τη Ρόδο έπειτα από σχετικό έγγραφο της βρετανικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος για κατάσχεση αναβολικών στο Λίβερπουλ. Ο φαρμακοποιός δεν είχε στο κατάστημά του τις ιατρικές συνταγές που υποχρεούται να διατηρεί επί διετία για να δικαιολογήσει το εμπόριο μεγάλων ποσοτήτων αναβολικών. Οι ουσίες αγοράζονταν νόμιμα από φαρμακοβιομηχανίες και μεταπωλούνταν παράνομα στο εξωτερικό. Το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί από τη ΔΟΥ Ρόδου για εικονικές εξαγωγές ξεπερνούσε τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Πέρα από την Ευρώπη, αναβολικά έχουν καταλήξει μέσω της Ελλάδας και στην Αμερική. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, τον Σεπτέμβριο του 2010 ένας άνδρας συνελήφθη στη Νέα Ορλεάνη γιατί εισήγαγε 500 χάπια και τέσσερα φιαλίδια τεστοστερόνης που είχε παραγγείλει στο Ιντερνετ από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι έλληνες έμποροι αναβολικών ποντάρουν στο χαλαρό σύστημα ελέγχων και ποινών. Η διακίνηση αναβολικών είναι πλημμέλημα ενώ οι έλεγχοι στα τελωνεία των δεμάτων που εισάγονται από τρίτες χώρες είναι πάντα δειγματοληπτικοί. Οταν ένα πακέτο κινείται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μεσολαβεί καμία διωκτική Αρχή. Ολες οι ταχυδρομικές αποστολές βάρους μέχρι δύο κιλά θεωρούνται επιστολές και προστατεύονται από τον νόμο ιδιωτικού απορρήτου. Για να ανοιχτούν χρειάζεται βούλευμα άρσης απορρήτου.

ΤΑ ΤΕΣΤ. Δεν έχει εξακριβωθεί αν τα αναβολικά που διακινούνται μέσω Ελλάδας καταλήγουν και στις τσάντες πρωταθλητών πέρα από τα ράφια γυμναστηρίων. Οσο απομένουν όμως λίγες ημέρες μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων τόσο σφίγγει ο κλοιός των ελέγχων στους αθλητές. Στο Λονδίνο φέτος θα εξεταστούν 5.000 δείγματα (10% αύξηση σε σχέση με τους Αγώνες του Πεκίνου) και 150 επιστήμονες θα εργάζονται νυχθημερόν σε ειδικό εργαστήριο που φτάνει το μέγεθος έξι γηπέδων τένις. Τους τελευταίους δύο μήνες δύο έλληνες αθλητές του στίβου βρέθηκαν θετικοί. Ο δρομέας 400 μ. Τηλέμαχος Ρούτας και ο ακοντιστής Γερβάσιος Φιλιππίδης είχαν κάνει σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας τους χρήση στανοζολόλης, της ουσίας που έχει ταυτιστεί με τον καναδό σπρίντερ Μπεν Τζόνσον και τις νοθευμένες επιδόσεις του στους Αγώνες της Σεούλ το 1988. «Είναι μια ουσία παλιά, τοξική και εύκολα ανιχνεύσιμη. Είναι όμως και φτηνή αν κάποιος την αγοράσει από την Κίνα μέσω Ιντερνετ και ίσως γι’ αυτό χρησιμοποιείται και σήμερα» λέει η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) Χαρά Σπηλιοπούλου.

Το ΕΣΚΑΝ έχει ελέγξει όλα τα μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας. Ωστόσο ακόμα περιμένει την… ανεξαρτητοποίησή του, τη μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αφού τώρα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αν και από το 2008 έχει τακτοποιηθεί νομοθετικά το ζήτημα, η διαδικασία σκαλώνει στην έκδοση προεδρικού διατάγματος αφού ακόμα δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για τη χρηματοδότηση του ΕΣΚΑΝ με τη νέα του σύσταση.