Η αστυνομία επιβεβαίωσε το περιστατικό, λέγοντας επίσης πως οι τραυματίες φτάνουν τους 50 – το νεότερο θύμα είναι ένα μόλις εξάχρονο παιδί. Αρχικά, η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως οι νεκροί ήταν 14, αριθμό τον οποίο διόρθωσε αργότερα (δέκα βρέθηκαν νεκροί επί τόπου και δύο εξέπνευσαν στο νοσοκομείο).

Ανάμεσα στα θύματα είναι και μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν είναι νεκροί, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Ενας ύποπτος έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση και δεν υπάρχουν ενδείξεις για δεύτερο δράστη.

Η ταινία αναμενόταν με τεράστιο ενδιαφέρον και όσες αίθουσες την προέβαλαν ήταν κατάμεστες από κόσμο.

Το περιστατικό έγινε στους κινητογράφους Century, που βρίσκονται σε εμπορικό κέντρο στην περιοχή Ορόρα, κατά τη διάρκεια τη μεταμεσονύχτιας (τοπική ώρα) πρεμιέρας.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ένοπλος που φορούσε αντισφυξιογόνα μάσκα άνοιξε πυρ στο κέντρο έξω από τις αίθουσες που γινόταν η προβολή, έχοντας ρίξει νωρίτερα κάποιου είδους καπνογόνο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως δεν κατάλαβαν αμέσως πως επρόκειτο για αληθινούς πυροβολισμούς, πιστεύοντας πως ο θόρυβος ακουγόταν από ταινία που παιζόταν σε διπλανή αίθουσα.

Το CNN, πλάνα του οποίου δείχνουν ισχυρή κινητοποίηση της αστυνομίας γύρω από το εμπορικό κέντρο, αναφέρει πως τα γύρω νοσοκομείο έχουν ειδοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν «περιστατικό με πολλά θύματα».

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο ύποπτος εντοπίστηκε κοντά στον κινηματογράφο. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε επιπλέον οπλισμός, ενώ ο ίδιος υποστήριξε στους αστυνομικούς πως υπάρχουν εκρηκτικά στο σπίτι του.

Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι ακόμη γνωστά. Το FBI ανέφερε πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ενδείξεις πως υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με δίκτυα τρομοκρατίας.

Στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια σύντομη ομιλία του για το συμβάν από το Φορντ Μάγερς της Φλόριντα, μίλησε ως πατέρας δύο παιδιών κι επεσήμανε ότι θα αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία για να επικεντρωθεί στην τραγωδία.

«Θα υπάρξουν άλλες μέρες για την πολιτική. Σήμερα, πιστεύω, είναι μια ημέρα για προσευχή και στοχασμό», δήλωσε ο Ομπάμα.

Το «παράλογο» μακελειό στο Κολοράντο υπενθυμίζει «αυτό που μας ενώνει ως Αμερικανούς», πρόσθεσε ο Ομπάμα επισημαίνοντας ότι «αν μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτή την τραγωδία είναι ότι μας θυμίζει ότι η ζωή είναι ιδιαίτερα εύθραυστη».

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς που είστε γονείς είχατε την ίδια αντίδραση με εμένα όταν έμαθα τα νέα. Τα παιδιά μου πάνε στον κινηματογράφο. Κι αν η Σάσα και η Μαλία ήταν σε αυτή την αίθουσα;», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Η Μισέλ (η σύζυγος του Ομπάμα) και εγώ θα έχουμε σήμερα το βράδυ την ευκαιρία να σφίξουμε λίγο πιο σφιχτά στην αγκαλιά μας τις κόρες μας και είμαι σίγουρος ότι θα κάνετε κι εσείς το ίδιο με τα παιδιά σας. Ομως στους γονείς που δεν θα έχουν αυτή την ευκαιρία πρέπει (…) να πούμε ότι θα είμαστε εδώ για εκείνους», κατάληξε ο Ομπάμα.

Η ομιλία του αμερικανού προέδρου διήρκεσε επτά λεπτά και στο τέλος της οι παριστάμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του μακελειού.

Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε και ο αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ.

«Προσευχόμαστε για τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων αυτήν την τραυματική και με μεγάλο πόνο στιγμή. Ελπίζουμε ότι ο υπεύθυνος αυτού του φρικτού εγκλήματος θα λογοδοτήσει γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης» προσθέτει ο Ρόμνεϊ σε ανακοίνωσή του.

Γαλλία: Ματαιώθηκε η πρεμιέρα της ταινίας

Η γαλλική πρεμιέρα της νέας ταινίας του Μπάτμαν «Σκοτεινός Ιππότης: η Επιστροφή», που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, ακυρώθηκε μετά το μακελειό.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Μόργκαν Φρίμαν, Κρίστιαν Μπέιλ και Αν Χάθαγουεϊ, καθώς και άλλοι αστέρες του κινηματογράφου αναμενόταν να είναι παρόντες στην πρεμιέρα.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 μετέδωσε ότι ακυρώθηκε και η σημερινή μετάδοση μιας συνέντευξης του Μόργκαν Φρίμαν.

GUN SHOOTING AT Batman premiere in Denver 14 people died