«Πρακτικά τυφλός» ,παρά τη διπλή οφθαλμολογική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε χθες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, θεωρείται από τους θεράποντες ιατρούς του ο εκ των πρωταγωνιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν Σάββας Ξηρός.

Ο 50χρονος σήμερα Σάββας Ξηρός, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης (πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια για συμμετοχή στη δράση της οργάνωσης 17Ν), μεταφέρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας από τις φυλακές Κορυδαλλού στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποβληθεί στη δύσκολη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων στην όρασή του, που προκλήθηκαν όταν εξερράγη στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός. Αυτή η έκρηξη οδήγησε στη σύλληψή του και στην εξάρθρωση της 17Ν.

Παρά την πολύωρη πολλαπλή επέμβαση, ο διευθυντής της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής, καθηγητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Οικονομίδης, ο οποίος επιστατούσε των επεμβάσεων δήλωσε πως «οι βλάβες που ο ασθενής έχει υποστεί στα μάτια δεν δίνουν προοπτικές για αποκατάσταση της όρασης. Ο Σάββας Ξηρός είναι πρακτικά τυφλός».

Σημειώνεται ότι από το 2008 ο Ξηρός έκανε μέσω του δικηγόρου του συνεχείς εκκλήσεις για διακοπή της ποινής του και μεταφορά του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να υποβληθεί σε νέες οφθαλμολογικές επεμβάσεις καθώς έχει ήδη υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στο αριστερό μάτι ενώ στο δεξί σε επέμβαση για αποκατάσταση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε προ ημερών και η ποινή του έχει διακοπεί για πέντε μήνες.

Ο Ξηρός νοσηλεύεται φρουρούμενος ενώ ισχυρή αλλά διακριτική είναι η παρουσία αστυνομικών πέριξ του νοσοκομείου. Η νοσηλεία του θα συνεχισθεί και τις επόμενες μέρες.