Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη της ανακριτικής διαδικασίας δεν έκρυβε μόνο η συμπληρωματική απολογία του Νίκου Ζήγρα, αλλά και οι ερωτήσεις του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και των δύο εισαγγελέων. Από αυτές καθίσταται σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η Δικαιοσύνη αναζητεί τα ίχνη της μίζας και μέσα από άλλες εταιρείες.

Ο δικαστικός λειτουργός έχει ήδη διαβιβάσει αιτήματα δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επίμαχων εταιρειών. Στόχος του είναι να διαπιστώσει αν πίσω από αυτές κρύβονται πρόσωπα άγνωστα έως σήμερα στις Αρχές, που ενδεχομένως έπαιξαν ρόλο αχυρανθρώπου, ή αν ο αληθινός δικαιούχος τους ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Πρόκειται για εταιρείες που δεν αναφέρονται στο αρχικό πολυσέλιδο πόρισμα, αλλά για ορισμένες εξ αυτών βρέθηκαν στοιχεία – ερευνάται βέβαια και η βασιμότητα αυτών – στο πολυσέλιδο αρχείο που κρατούσε ο πρώην υπουργός στο γραφείο του επί της οδού Κομνά Τράκα στην περιοχή της Κυψέλης.

Συγκεκριμένα, οι δικαστικοί λειτουργοί ρωτούν για την εταιρεία Noris AG. Σύμφωνα με την εκδοχή Ζήγρα: «Η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε από εμένα για να αγοράσει ο Τσοχατζόπουλος μετοχές του Ιανού. Ο εκπρόσωπος του Ιανού γνώριζε ότι η Noris ήταν συμφερόντων Τσοχατζόπουλου. Σήμερα η Noris έχει κλείσει».

ΠΟΣΟΣΤΑ. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των μετοχών του Ιανού που αγόρασε ο Τσοχατζόπουλος και το τίμημα, ο Ν. Ζήγρας απαντά: « Αυτό είναι μεγάλο μυστικό δικό τους. Ο Τσοχατζόπουλος μου γνώρισε τον εκπρόσωπο του Ιανού το 2003, στη συνέχεια μου είπε ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και είναι ευκαιρία να μπει αυτός στην εταιρεία. Διαχειρίστρια της Noris ήταν μία ελβετική εταιρεία, η Καμινάδα, εκπρόσωπος της οποίας ήταν ο Bernat Liman. Εγώ επικοινωνούσα μαζί του μόνο κατόπιν εντολών του Τσοχατζόπουλου».

Βλέποντας οι δικαστές ότι ο κατηγορούμενος που είχαν απέναντί τους γνώριζε πολλά, ίσως και περισσότερα από όσα αποκάλυψε με την απολογία του, τον ρωτούν για άλλες δύο εταιρείες, που μέχρι σήμερα δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ούτε τα ονόματά τους ούτε ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται. Πρόκειται για τις εταιρείες Ultramar και Nulifild.

«Αυτή τη στιγμή δεν τις θυμάμαι», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Ζήγρας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, όπως σχολίαζαν νομικοί, το ότι ο κατηγορούμενος δεν λέει πως αγνοεί την ύπαρξή τους ή δεν είχε ποτέ ακούσει τις επωνυμίες τους.

Το γεγονός ότι εκείνη τη δεδομένη στιγμή της ανάκρισης δεν τις θυμόταν, ερμηνεύεται ως προάγγελος επανεμφάνισης του Νίκου Ζήγρα στο ανακριτικό προσκήνιο.

ΟΙ ΝΕΟΙ. Εκτός από τις νέες εταιρείες, οι δικαστές αναζητούν τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην υπόθεση και άλλα πρόσωπα, τα οποία τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουν εξεταστεί ούτε ως απλοί μάρτυρες στην υπόθεση.

Ενα από τα μυστηριώδη πρόσωπα που απασχολεί τον ανακριτή και τους εισαγγελείς είναι, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της απολογίας Ζήγρα, ο Sami Mohammad. Ουδείς, πλην των ιδίων των δικαστών, είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποιο ακριβώς σημείο εμφανίζεται στην υπόθεση το συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο κατηγορούμενος Ν. Ζήγρας, πάντως, δεν είχε να εισφέρει τίποτα ως προς αυτόν στην ανάκριση, αφού είπε: «Δεν τον γνωρίζω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές και εισαγγελείς δεν ψάχνουν μόνο τις εταιρείες και τα πρόσωπα για τα οποία ρώτησαν τον κατηγορούμενο Νίκο Ζήγρα, αλλά και για πολλά άλλα. «Αυτά θα τα δούμε μέσα στις σελίδες άλλων απολογιών», προεξοφλούν όσοι γνωρίζουν καλά τη δικογραφία, η οποία – όπως όλα δείχνουν – κρύβει και άλλες εκπλήξεις.