Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί η «αντιμνημονιακή στάση» του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ενώ την ίδια στιγμή, η Αγίου Κωνσταντίνου καλύπτει πλήρως το στέλεχός της και προσπαθεί να «απαλύνει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη στάση του υπουργού στο θέμα περικοπών δαπανών.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει, με κομψότητα, προς το παρόν, πως τέτοιες συμπεριφορές μόνο πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν στη λειτουργία της κυβέρνησης καθώς στέλνουν σήματα «συνδικαλιστικής λειτουργίας» των υπουργών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Για τη Δημοκρατική Αριστερά ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα καθώς θεωρούν ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν λειτούργησε ως «συνδικαλιστικός εκπρόσωπος» του υπουργείου του, αλλά σωστά υπέδειξε τα προβλήματα συνταγματικότητας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εάν ο δικαστικός κλάδος στρεφόταν κατά των μειώσεων στους μισθούς τους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε το πρώτο δείγμα «αντιμνημονιακής» γραφής από τις προγραμματικές δηλώσεις ακόμα, όταν, μιλώντας στη Βουλή, υπογράμμισε με νόημα πως «το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ήδη ανοιχτό», χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί από την τρόικα εάν στα επαγγέλματα που ακόμα παραμένουν κλειστά εντάσσεται και αυτό. Τα περίπου ίδια μηνύματα δόθηκαν και τις επόμενες ημέρες, όταν ο Αντώνης Ρουπακιώτης μαζί με τους άλλους υπουργούς κλήθηκε να παρουσιάσει σχέδιο περικοπών και στον χώρο της Δικαιοσύνης, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα, αλλά και να καταρτιστεί σχέδιο περικοπών 11,6 δισ. για την επόμενη διετία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε εντελώς απρόθυμος να συζητήσει περικοπές τόσο στον δικαστικό κλάδο, που ανήκει στα ειδικά μισθολόγια, όσο και σε άλλες λειτουργικές δαπάνες, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για να εξηγήσει ότι τις δραματικές ελλείψεις που υπάρχουν στον χώρο της Δικαιοσύνης, παρών ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος.
Από την Αγίου Κωνσταντίνου πάντως δηλώνουν απόλυτη κάλυψη στη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος διετέλεσε επί δύο θητείες πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι «εάν κοπούν κι άλλο οι μισθοί στο δικαστικό σώμα, αφού το μισθολόγιό τους είναι κατοχυρωμένο από το ίδιο το Σύνταγμα, υπάρχει κίνδυνος να δικαιωθούν πλήρως εάν προσφύγουν». Και πίσω από τον φόβο της δικαίωσης στα συνταγματικά δικαστήρια, άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ βλέπουν ορατό τον κίνδυνο μιας λευκής απεργίας εκ μέρους δικαστών ή δικηγόρων, η οποία θα απειλούσε σοβαρά «τη γενικότερη προσπάθεια που κάνει η χώρα αυτήν την περίοδο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από