Αυτό θα είναι το κυρίαρχο μέλημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσουν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα τεθούν επίσης η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος, αλλά και δέσμη ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθούν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στην τρόικα ένα «απόθεμα ισοδύναμων μέτρων» ώστε, ακόμη και αν κάποια ισοδύναμα απορριφθούν, να εξασφαλιστεί ότι τελικά δεν θα υπάρξει καμία περικοπή στα ειδικά μισθολόγια. Αυτά είναι τα καλά νέα, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Τα άσχημα νέα είναι ότι για να υπάρξουν πιθανότητες ουσιαστικής διαπραγμάτευσης στις προαναφερθείσες επιδιώξεις η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει έναν πειστικό κατάλογο μέτρων που οδηγούν σε εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ• και αυτός ο κατάλογος όχι μόνο δεν είναι ακόμη και σήμερα πλήρης, αλλά καταγράφονται και ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα μέσα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τις περικοπές δαπανών.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, και ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί απέκλειαν τόσο το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις όσο και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει κατηγορηματικά κανένα από τα δύο ενδεχόμενα και επαναλάμβανε, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, πως «γι' αυτό παλεύουμε».
Η επιφυλακτικότητα του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να απορρέει από τις δυσκολίες συμπλήρωσης του παζλ των 11,5 δισ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέβαζαν χθες το ύψος των προτεινόμενων μέτρων που έχουν καταγραφεί στα 8,1 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα 5,1 δισ. ευρώ από τη μελέτη του ΚΕΠΕ και επιπλέον 3 δισ. ευρώ από προτάσεις υπουργείων. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κλειδώσει μέτρα ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Κάθε άλλο. Απλώς υπάρχει μια δεξαμενή προτάσεων απ' όπου μπορεί να γίνει επιλογή κάποιων μέτρων.
Τα μέτρα είναι επώδυνα καθώς αφορούν, μεταξύ άλλων, σαρωτικές καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων, επιβολή πλαφόν στις συντάξεις με πιθανότατο όριο τα 2.400 ευρώ, μαχαίρι έως και 40% στα εφάπαξ, νέες περικοπές αμοιβών στις ΔΕΚΟ, αλλά και δέσμη ειδικότερων μέτρων - μέρος μόνο των οποίων θα αφορά περιορισμό της δημόσιας σπατάλης, η οποία είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί. Παράλληλα βέβαια η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, επιχειρεί ελαφρύνσεις για τα ασθενέστερα εισοδηματικά κλιμάκια, ώστε να δοθεί μια ανάσα τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται:

- Εξαιρέσεις των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων από το ειδικό τέλος ακινήτων. Οι εξαιρέσεις σχεδιάζονται με την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου, πιθανότατα στην περιοχή των 100.000 όσον αφορά την αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας, στον νέο φόρο που θα ενσωματώσει τόσο το ειδικό τέλος ακινήτων όσο και τον ΦΑΠ από το 2013.

- Χαλάρωση των ρυθμίσεων του Τειρεσία. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και στενό συνεργάτη του μέχρι πρότινος στο υπουργείο Οικονομικών Γ. Ζανιά για να προωθηθούν αλλαγές.

- Παροχή επιδόματος θέρμανσης με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια ώστε να απορροφηθεί μέρος της επιβάρυνσης που θα προκύψει από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση στο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να τους παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την παροχή επιδόματος κυρίως στις περιοχές όπου η δαπάνη είναι μεγάλη λόγω κλιματολογικών συνθηκών και όπου υπάρχουν ειδικά κοινωνικά προβλήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από