Την εκδοχή αυτή, τοποθετώντας στο κέντρο του ανακριτικού κάδρου δύο πρώην υπουργούς, έναν Ελληνα και έναν Κύπριο, οι οποίοι έκλειναν πάντοτε βραδινά ραντεβού, έδωσε ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου, ο Νίκος Ζήγρας, στην πολύωρη απολογία του στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή.

«Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί που οργάνωσαν, προγραμμάτισαν και είχαν ρόλο πρωταγωνιστή στην υπόθεση είναι οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Βλάσης Καμπούρογλου, Αλ Σαγιάντ Φουάντ (σ.σ.: πρόκειται για εκπροσώπους της εταιρείας Drumilan που συνδέεται με την προμήθεια των TOR Μ-1) και Ντίνος Μιχαηλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τελικοί αποδέκτες του συνόλου των χρημάτων είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννης Σμπώκος (σ.σ.: πρώην γραμματέας Εξοπλιστικών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας)», υποστήριξε ο Νίκος Ζήγρας, δείχνοντας από την πρώτη κιόλας παράγραφο της απολογίας του την πρόθεσή του να μιλήσει για όλους και για όλα.

Πρόσωπο-κλειδί, κατά τα λεγόμενα του Ζήγρα, ήταν ο άγνωστος έως χθες στον ανακριτή Ντίνος Μιχαηλίδης, τον οποίο συνέδεε σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης με τον προφυλακισμένο Α. Τσοχατζόπουλο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. «Είναι φοβερό αυτό το πράγμα που γίνεται. Πρόκειται για ανυπόστατους ισχυρισμούς και αποκυήματα φαντασίας. Μένω κατάπληκτος για τα όσα αναφέρονται στο πρόσωπό μου. Τίποτε άλλο», ήταν η άμεση αντίδραση-δήλωση του κ. Μιχαηλίδη στα «ΝΕΑ».

Μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών σε τσάντες έκανε πολύ συχνά, κατά τα λεγόμενα του Ζήγρα, και ο Γιάννης Σμπώκος.

«Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με μαύρο χρήμα ή παράνομο πλουτισμό. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ως απολογία του Νίκου Ζήγρα και αναφέρονται σε μένα δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Οταν κληθώ από τις δικαστικές Αρχές, θα το αποδείξω με στοιχεία», δήλωσε ο Ι. Σμπώκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του υπερασπιστή της Αρετής Τσοχατζοπούλου, του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος χαρακτηρίζει την απολογία Ζήγρα «παντελώς αναξιόπιστη».

Με τις απαντήσεις του πάντως ο κατηγορούμενος επιβεβαιώνει σελίδα προς σελίδα το πόρισμα των εισαγγελέων Ευγενίας Κυβέλου και Ελένης Σίσκου, αποκαλύπτοντας ότι οι περίφημες offshore εταιρείες, για τις οποίες και ο ίδιος μέχρι πρότινος δήλωνε άγνοια, είχαν συσταθεί και λειτουργούσαν για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Προσπαθώντας μάλιστα να προλάβει τις έντονες αναταράξεις που προκάλεσε η απολογία του αναφέρει: «Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει τεράστια προσπάθεια σπίλωσής μου, προκειμένου να με παρουσιάσουν ως τρελό και άρρωστο, που πλέκω σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Και αποκρούοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αποδίδει το κατηγορητήριο ισχυρίζεται: «Αν ήμουν ο πραγματικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης και είχα τόσο πολλά χρήματα, θα είχα εξαφανιστεί και δεν θα μπορούσε κανένας να με βρει».