Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα παραπέμπεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και γενικώς όλο το πλέγμα των εργασιακών. Αυτό συνάγεται από την άρνηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να δεσμευτεί για να κυρώσει ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για αύξηση των κατώτατων μισθών κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ (έμποροι), ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και του ΣΕΒ (βιομήχανοι).

Στη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων εξέφρασαν στον υπουργό την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει αύξηση των κατώτατων μισθών από το επίπεδο των 590 ευρώ, στο οποίο έχουν βρεθεί μετά και το νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των φορέων, ο υπουργός Εργασίας δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ότι το υπουργείο θα κυρώσει μια τέτοια συμφωνία.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι υπάρχει ωριμότητα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι, η οποία θα εξετάσει τις παροχές της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας που καταργήθηκαν και ορισμένες από αυτές θα επαναχορηγηθούν μέσω του νέου φορέα χορήγησης επιδομάτων.

«Ο Γιάννης Βρούτσης δεν ήταν σε θέση να μας διαβεβαιώσει ότι τυχόν συμφωνία για τους κατώτατους μισθούς θα είναι αποδεκτή από την τρόικα», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Οι θέσεις των βιομηχάνων και των εμπόρων που κατατέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, προβλέπουν τα εξής:

Βιομήχανοι: Η μείωση του κόστους εργασίας με έμφαση στις συμβάσεις που προβλέπουν πολλαπλάσιες αποδοχές από τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και η άρση των εμποδίων για την ανταγωνιστικότητα είναι οι προτεραιότητες που θέτει ο ΣΕΒ στον διάλογο για τα εργασιακά. O ΣΕΒ θεωρεί ότι «η όποια συζήτηση για τα εργασιακά θέματα δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία». «Στη βάση αυτή», αναφέρει ο Σύνδεσμος, «απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που σηματοδοτούν την ερημοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας στον βωμό του ουσιαστικά άθικτου πελατειακού κράτους».

Εμποροι: Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 701 ευρώ θα φέρει τόνωση της αγοράς.

Το τοπίο στα εργασιακά αλλάζει πολύ γρήγορα προς το χειρότερο και οι κοινωνικοί εταίροι δεν επιτρέπεται να είναι απλοί παρατηρητές, αλλά πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση του μισθολογικού φαύλου κύκλου.

Η ΕΣΕΕ υπέβαλε ολοκληρωμένη Ερευνα Πεδίου για τα εργασιακά και την απασχόληση στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και κοστολογημένη μελέτη με πίνακες που αποδεικνύουν ότι η επαναφορά του βασικού στα 701 ευρώ και τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) του 2009 θα αποδώσει επιπλέον έσοδα στο Δημόσιο 2,4 δισ. και άλλα 4,7 δισ. στην ελληνική αγορά την επόμενη διετία.

Η προτεινόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση και συνεπώς τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 915 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά δυνητικά επιπρόσθετα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.