Οι γυναίκες στον Μεσαίωνα φορούσαν μπικίνι εσώρουχα. Το λέει η Αρχαιολογική Σχολή του αυστριακού Πανεπιστημίου του Ινσμπρουκ που παρουσίασε το πρόσφατο εύρημα στις ανασκαφές του κάστρου του 15ου αιώνα Λένγκμπεργκ, στα ανατολικά του Τιρόλου.

Η ανακάλυψη δύο κομματιών από δαντέλα και λινό ύφασμα έχουν σχέδιο παρόμοιο με ένα σύγχρονο μπικίνι θαλάσσης. Ακόμη και τα λεπτά κορδόνια του εσωρούχου θυμίζουν εκείνα που φοριούνται σήμερα στις παραλίες.

Η Μπέατριξ Νουτζ, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Ινσμπρουκ, στην αρχή ήταν σκεπτική γι’ αυτό το εύρημα ηλικίας τουλάχιστον 600 ετών. Η μέτρησή του με ραδιενεργό άνθρακα επιβεβαίωσε την ύπαρξή του μέσα στον χρόνο.

Αυτό το μπικίνι πρόκειται να ανατρέψει τα ιστορικά δεδομένα για τον υλικό πολιτισμό του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, καθώς οι ιστορικοί πίστευαν ότι μόνο οι άνδρες φορούσαν εσώρουχα και οι γυναίκες ήταν γυμνές κάτω από μια λευκή φαρδιά πουκαμίσα.

Η Χίλαρι Ντέιβιντσον, επιμελήτρια μόδας του Μουσείου του Λονδίνου, είπε ότι αυτό το εύρημα θα «ξαναγράψει» την ιστορία της μόδας. «Ποτέ δεν είχε έρθει στο φως κάτι παρόμοιο. Είναι σπάνιο να διασωθούν υφάσματα και κομμάτια ρούχων καθημερινής χρήσης από εκείνη την εποχή λόγω της φθοράς τους από τον χρόνο. Τα ευρήματα αυτά μας δίνουν εκπληκτικά στοιχεία για τον τρόπο ένδυσης στον Μεσαίωνα».