Με λειψή λίστα μέτρων για εξοικονομήσεις δαπανών που απέχουν πολύ ακόμα από τα 11,5 δισ. ευρώ τα οποία ζητά η τρόικα, προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ποσοτικοποιημένα μέτρα, ευρώ ευρώ, δεν πρόκειται να παρουσιαστούν στους Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, αλλά κατευθύνσεις πολιτικής και ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται για να βρεθούν μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας συμπληρωματικά μέτρα 4 δισ. ευρώ.

Οπως έγραφαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», οι διαδοχικές συναντήσεις του κ. Στουρνάρα με οκτώ υπουργούς της κυβέρνησης κατέληξαν σε δέσμη μέτρων που αποφέρουν εξοικονόμηση 5,68 δισ. ευρώ. Από αυτά, 3 δις ευρώ προέρχονται από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, 1 δισ. ευρώ από την επιβολή πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις και τα υπόλοιπα από διάφορους κωδικούς δαπανών των υπουργείων, που αφορούν από λειτουργικές δαπάνες έως περικοπές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ αναζητούνταν στη μελέτη του ΚΕΠΕ. Αργά χθες το βράδυ, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι τελικά έχουν συγκεντρωθεί προτάσεις για μέτρα που φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ.

«Είναι δύσκολη υπόθεση η περικοπή 11,5 δισ. ευρώ, δεν είναι δυνατό να περιμένει κανείς μέσα σε 15 ημέρες να οριστικοποιήσουμε και να ποσοτικοποιήσουμε τέτοιου μεγέθους μέτρα», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι σχετική απαίτηση δεν έχει εγείρει ούτε η ίδια η τρόικα, η οποία αναμένει κατευθύνσεις πολιτικών και μέτρων που θα οδηγήσουν στις συγκεκριμένες εξοικονομήσεις.

Μάλιστα, αν τα μέτρα αυτά απλωθούν σε ορίζοντα τετραετίας όπως είναι η βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς και όχι σε ορίζοντα διετίας όπως είναι η αρχική δέσμευση που έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο, είναι σαφές ότι δίδεται το περιθώριο η ακριβής αποτύπωση μέτρων δισεκατομμυρίων ευρώ να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η πειστικότητα όμως της ελληνικής πλευράς ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει το σύνολο των συγκεκριμένων μέτρων και η ρεαλιστική αποτύπωσή τους κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς θα περιορίσουν τις πιθανότητες η τρόικα να απαιτήσει νέες οριζόντιες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις παρότι σημείωσε με νόημα ότι «αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε».

Παράλληλα δεν έχει εκλείψει από τον ορίζοντα το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει πρόσθετα μέτρα και για το 2012. «Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup που πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε με βασικό επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση που σημειώνεται στην ελληνική οικονομία», έλεγε η ίδια πηγή.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποδέχονται ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 6,7% του ΑΕΠ φέτος δεν θα επιτευχθεί, δεδομένου ότι η ύφεση δεν θα είναι 4,7% όπως ήταν η παραδοχή στην οποία είχε στηριχτεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη, αλλά θα είναι τουλάχιστον 6,5%.

Το επιχείρημα της εντονότερης ύφεσης αποτελεί το ισχυρό χαρτί στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στη διαπραγμάτευση αυτή κύριο μέλημα, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, θα είναι η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και η εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης (bridge loan) για την κάλυψη ομολόγων αξίας 3,2 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα χρήματα αυτά δεν τα έχει το ελληνικό Δημόσιο καθώς τα ταμειακά του διαθέσιμα βρίσκονται σε οριακό σημείο και μετά βίας καλύπτουν μήνα με τον μήνα μισθούς και συντάξεις. Το Eurogroup έχει δεσμευθεί διά του προέδρου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα καλυφθεί το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος.

Ολες αυτές οι παράμετροι θα τεθούν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα. Το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μ. Μορς από την ΕΕ και Κλ. Μαζούχ από την ΕΚΤ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κλείστηκε για την επόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου και η ανακοίνωση της συνάντησης ήρθε να διαψεύσει σκιές περί πιθανής αναβολής της επίσκεψης της τρόικας. Οι αμφιβολίες προκλήθηκαν από δηλώσεις του εκπροσώπου του επιτρόπου Ολι Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα», ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προδιέγραφαν εδώ και αρκετές ημέρες την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις 24 Ιουλίου.